Hopp til innhold

Voldsforsker: – Svært uvanlig at bortførere opererer i team

I minst tre av bortføringsforsøkene på Østlandet har det vært flere enn én gjerningsmann. Det er svært uvanlig i Norge og utelukker langt på vei et seksuelt motiv, mener voldsforsker.

Gamle Dalen skole i Fet

FORSØK: Her ved Øvre Dalen skole i Fet kommune skal en 15-åring ha blitt forsøkt dratt inn i en bil 21. september.

Foto: Kalle Turkerud / NRK

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk

– SPRER SEG RASKERE: – Kriminalitetstrender i dag sprer seg raskere geografisk, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

Foto: Ketil Kern / NRK

– I Norge og Skandinavia har det stort sett vært pedofile og barneovergripere som lokker barn inn i bil. Det er svært uvanlig at flere opererer på denne måten her til lands, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen til NRK.no.

– Større hindringer om man er to

Kripos innkalte i dag flere politidistrikt på Østlandet til hastemøte, etter totalt ti registrerte meldinger om barn og unge kvinner som har blitt forsøkt dratt inn i biler siste halvannen uken. I minst tre av tilfellene er det snakk om mer enn én gjerningsmann:

Like før og etter midnatt 21. september skal to unge kvinner med rundt én times mellomrom ha blitt forsøkt dratt inn i biler i Drammens-området. Begge har beskrevet tre gjerningsmenn i begynnelsen av 20-årene med utenlandsk utseende, som snakket gebrokkent norsk. I går skal en 15 år gammel jente ha blitt forsøkt dratt inn i en hvit varebil i Nord-Odal, og politiet etterlyser to engelsktalende menn.

– Helt siden denne kriminalitetstrenden, med fremmende som forsøkte å dra barn inn i biler, kom til Skandinavia på 1980-tallet, har det vært snakk om personer som opererer på egenhånd. Å jobbe i team krever tilslutning, og det er vanskelig å få tilslutning til pedofile motiver, sier Bjørnebekk.

Det er nemlig dette som tradisjonelt har vært drivkraften til personer, fortrinnsvis menn, som forsøker å dra barn inn i biler. Bilen blir brukt som virkemiddel over større geografiske områder der barn ferdes, for å gjennomføre et overgrep.

– Hindringene er større hvis man er to, og faren for motforestillinger større. Det seksuelle motivet er i stor grad innenfor den private grensen, sier hun.

– Vanligere i USA og andre land

Det har ikke vært snakk om bortføringer hvor offeret blir holdt lenge borte mot sin vilje, ifølge Bjørnebekk. I USA, lenger sør og øst i Europa og noen steder i Asia er derimot barnebortføring et kjent fenomen.

– Vi har ikke hatt tradisjon for barnebortføring i Norge. Det har nesten ikke vært eksempler på dette. I andre land har vi derimot sett at bil brukes i bortføringssaker, som for eksempel med kidnapping i USA, hvor mange barn er blitt holdt tilbake mot sin vilje. De kan eventuelt dukke opp igjen etter mange år, sier Bjørnebekk.

– Hva er motivet, hvis det ikke er seksuelt?

– Noen kan selvsagt bli utnyttet til sekuelle tjenester. Andre utnyttes til arbeid. I India, nordøst i landet, har vi sett at barn har blitt bortført på skoleveien og brukt til geriljagrupper som kjemper for en fristat, andre steder at de har blitt brukt til tiggervirksomhet.

– Hva med løsepenger?

– Det er helst eldre personer som blir holdt borte mot pengekrav, svarer voldsforskeren.

Hun forteller videre at kriminalitetstrekk som tidligere har vært forbeholdt avgrensede områder, nå sprer seg hurtigere enn før.

– Utgangspunktet for kriminaliteten er at man overfører trekk fra krig til det sivile samfunn. Med dagens mediebilde og internett som utgangspunkt, ser vi at ting sprer seg raskere geografisk også, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
– Påfallende mange

NRK.no har vært i kontakt med Kripos, som ikke ønsker å kommentere bortføringsforsøkene ytterligere. Men politiet har tidligere gjort det klart at man er åpen for at det dreier seg om flere separate gjerningspersoner – og at det er høyst uklart om de mange sakene har en forbindelse.

Voldsforsker Pål Grøndahl ønsker ikke å spekulere i hvilke motiver som kan ligge bak.

– Det er påfallende at det er så mange saker nå. Man kan undre seg hva som foregår hos mennesker som kaster seg over barn på en så grov og brutal måte. Spørsmålet er, hvilke motiver er det snakk om? Seksuelt, økonomisk, noe annet? Vi får håpe at politiet får tak i flere av disse, sier Grøndahl til NRK.

Både han og Bjørnebekk understreker at de mange tilfellene nå kan være en helt tilfeldig sammenklumping. Men:

– Det er også slik at personer med samme tendens kan inspirere hverandre når de leser om dette og dermed bli motivert til å gjøre det samme. Men det kan også være snakk om en høyintensiv periode, som med serieovergripere: Når de ikke blir tatt er det en spenning i seg selv, sier Bjørnebekk.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger