Hopp til innhold

– Usedvanlig kunnskapsløst forslag

Oslo Unge Høyres forslag om å stramme inn studiestøtten møter bred motstand.

Leder i Studentorganisasjonen, Kim O. Kantardijev, er uenig i forslaget til Oslo Unge Høyre.

Kim O. Kantardijev, leder i Studentorganisasjonen, synes forslaget virker populistisk og lite gjennomtenkt.

Foto: Petter Hoel / Colourbox.com

I mandagens utgave av Dagsavisen sier Oslo Unge Høyre at studenter misbruker Lånekassens gode ordninger, og foreslår at studielånet bør gjøres om til stipend først etter fullført grad.

Kristian Gustavsen, leder i Oslo Unge Høyre, mener Lånekassen syr puter under armene på retningsløse studenter som aldri blir ferdige med studiene sine.

Kristoffer Gustavsen, leder i Oslo Unge Høyre.

Kristoffer Gustavsen, leder i Oslo Unge Høyre, foreslår en omlegging av studiestøtten som vil belønne dem som fullfører en grad.

– Problemet er at ordningene er for gode. Man kan sitte på Blindern og drikke kaffe i åtte år, ta åtte grunnfag uten å fullføre en grad, men likevel få stipend fra Lånekassen. Det er for dårlig, og det belaster utdanningsinstitusjonene, sier Gustavsen, som selv studerer juss.

– Viser dårlig kjennskap

Kim O. Kantardijev, leder i Studentorganisasjonen, mener forslaget er fundamentalt feil.

– Forslaget er usedvanlig kunnskapsløst, og viser dårlig kjennskap til studenttilværelsen. Det er trist når forslaget kommer fra «kunnskapspartiet» Høyre, sier Kantardijev til NRK.no.

Han mener Gustavsen gir et bilde på at det er late studenter på Blindern som bare drikker kaffe.

– Det er bare sprøyt. Forslaget viser at Oslo Unge Høyre ikke vet hvordan man bygger kompetanse. Å bytte studier kan være sunt, og noen ganger er det også en god grunn til å avslutte et studium, sier Kantardijev og fortsetter:

– Hvis de mener at alle studenter skal vite akkurat hva de vil når de begynner et studium, måtte man nesten hatt ubegrenset tilgang til veiledning og rådgivning på videregående skole, sier han.

Gustavsen er ikke enig i kritikken.

– Å kalle forslaget kunnskapsløst, uten å komme med noen argumenter, er snedig. Jeg mener det må være lov for staten å sette krav til stønadsmottakere, og gi en gulrot til dem som faktisk fullfører en grad, sier Gustavsen til NRK.no.

– Misbruker systemet

I Dagsavisen sier Gustavsen at systemet virker mot sin hensikt når studenter som «shopper» fag her og der, men aldri blir ferdige med en grad, belønnes på lik linje med studenter som målrettet tar en bachelor- og mastergrad.

– Vi bruker enormt mye penger på å utdanne folk, og da er det ille at studenter misbruker systemet. Vi har ikke behov for at folk tar enkeltfag i åtte år, sier Gustavsen.

Han tror også at forslaget kan luke ut studenter som ikke har et mål med utdanningen, og at det vil motivere flere studenter til å fullføre en grad.

I dag er ordningen slik at studiestøtten fra Lånekassen utbetales som lån, men dersom man består eksamen kan deler av lånet bli gjort om til stipend.

Gustavsen mener at studenter som består eksamen, men som ikke fullfører en grad, må betale et høyere lån som en konsekvens av dette.

Kyrre Lekve, statsekretær i Kunnskapsdepartementet

Kyrre Lekve, statssekretær i Kunnskapsdepartementet, sier de ikke har noen planer om å endre ordningen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Eskil Pedersen, leder i AUF.

Eskil Pedersen, leder i AUF, mener forslaget mistenkeliggjør tusenvis av studenter.

Foto: Knutsen, Marius / SCANPIX

Solbjørg Sørensen, informasjonsdirektør i Lånekassen, har ikke inntrykk av at situasjonen er slik som Gustavsen beskriver den.

– Stipend fra Lånekassen er resultatbasert, og man får ikke stipend med mindre man tar studiepoeng. Ordningen gir rom for å endre utdanningsvalg dersom man har behov for det. De som studerer i mange år har som mål å ta en grad, noe de fleste også oppnår, sier Sørensen til NRK.no.

– Ingen planer om endring

Oslo Unge Høyre får heller ikke støtte fra regjeringen. Kyrre Lekve, statssekretær i Kunnskapsdepartementet, sier de ikke har noen planer om å endre ordningen.

– Mitt inntrykk er at dette er et svært lite problem. Studiestøtte-systemet har en passe balanse mellom fleksibilitet og stimulans, sier Lekve.

Han sier at ordningen er nødt til å gi rom for at folk kan ombestemme seg.

– Mistenkeliggjør studenter

AUF-leder Eskil Pedersen mener forslaget om å stramme inn studiestøtten er moraliserende oppgulp og vil gi mindre valgfrihet for studentene.

– De mistenkeliggjør tusenvis av studenter med dette forslaget, og slenger rundt seg med uttrykket «retningsløse» studenter. Er det retningsløst å studere et årsstudium i språk? Eller å øke sin kunnskap innenfor et område?, sier Pedersen på AUFs nettside.

AKTUELT NÅ