Hopp til innhold

– Urolig over at vi får de samme problemstillingene

Jan Bøhler (Ap) reagerer på mange likhetstrekk mellom rapportene om 22. juli-angrepet og terrorangrepet mot Al-Noor-moskeen.

Jan Bøhler på tilhørerbenken i rettssal 127 i Oslo Tinghus.

Jan Bøhler sier at det er viktige punkter hos politiet som må forbedres.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

– Jeg blir urolig over at vi får noen av de samme problemstillingene, som at utrykningstiden blir for lang og at operasjonssentralen ikke har nok ressurser til å håndtere slike situasjoner, sier Bøhler.

En politibil blir ledet feil av Google Maps og roter seg bort. En annen er tilgjengelig, men holdes tilbake. Samtidig sliter politiet med å forstå hva som blir sagt i telefonen, ifølge rapporten.

Et utvalg har brukt nesten et år på å finne ut om politiet og PST gjorde en god nok jobb før og under terrorangrepet mot Al-Noor-moskeen i Bærum i fjor.

Skyteepisode i moské i Bærum

I rapporten kommer det frem at det tok politiet fire minutter å slå full alarm. Det er nesten to minutter lengre enn gjennomsnittet for juli-september 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Jan Bøhler, som selv satt i Stortingets 22. juli-komité, sier politiet har forbedret seg de siste årene, men at viktige punkter som responstid og kommunikasjonen mellom etatene må forbedres.

– Fremdeles har vi mye å ta tak i. På Stortinget må vi bruke rapporten og se hvordan vi må forbedre dette enda mer.

– Stod ikke på aksjonsviljen

Politidirektør Benedicte Bjørnland er enig i at det finnes noen likhetstrekk mellom rapportene, men understreker at det er vesentlige punkter som ikke er like.

– Denne gangen konkluderer utvalget med at det ikke stod på aksjonsviljen til mannskapet. Der har vi øvd og trent betydelig siden 22. juli, sier hun.

CQ8nwLaPsM8

Benedicte Bjørnland var til stede da rapporten ble lagt frem. Hun erkjenner at det finnes noen likhetstrekk mellom 22 juli rapporten og denne.

Foto: Geir Olsen / Geir Olsen

Bjørnland sier at Oslopolitiet i de alle fleste sakene er godt innenfor kravet om responstid. Men denne gangen førte en rekke årsaker til at de ikke var det.

– Vi forstår at det har vært en belastning for dem som har oppholdt seg i moskeen sammen med en farlig person. Og det er vi lei oss for.

– Krevende kommunikasjon

Tidligere styremedlem og forstander i moskeen, Irfan Mushtaq, dro dit med en gang han fikk beskjed om terrorangrepet. Deretter overtok han kontakten med politiet.

Ifølge rapporten synes han kommunikasjonen med operasjonssentralen var krevende. Han mener han måtte kjempe for å bli trodd.

Irfan Mushtaq

Ifran Mushtaq overtok kontakten med politiet under terrorangrepet. Han mener han måtte kjempe for å bli trodd på.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

– Man har tillit til at politiet skal komme og hjelpe deg. Og når du møter en beredskap som selv er usikker og ikke klarer å kommunisere seg imellom, da blir man redd, sier Mushtaq til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger