Hopp til innhold

– Svært uheldig at politifolk blir anbefalt å ikke varsle

Flere stortingspolitikere reagerer på at Politiets Fellesforbund advarer medlemmene sine mot å varsle om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen.

Arve Kambe

REAGERER: Arve Kambe (H) reagerer på at Politiets Fellesforbunds råd til sine medlemmer.

Foto: SIV SANDVIK / NRK

Inntil et eget varslerombud kommer på plass vil Politiets Fellesforbund opprettholde rådet til sine medlemmer om å ikke varsle når de oppdager ulovlige eller kritikkverdige forhold i politiet.

Sigve Bolstad

VARSLEROMBUD: Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, ønsker å få varslervernet styrket.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Erfaringen man sitter med, særlig fra Monika-saken, viser at det er helsefarlig å varsle, sier leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad.

Høyres Arve Kambe, leder i arbeids- og sosialkomiteen, mener det sender ut et svært dårlig signal.

– Politiet er i en særstilling, så jeg synes det er svært uheldig at tillitsvalgte anbefaler politifolk å la være og varsle. Varslerinstituttet er innført for å avdekke korrupsjon, kriminelle forhold og fare for helse-, miljø- og sikkerhet, på en måte som ellers ikke blir avdekket.

Reagerer

– Det kryr nå av folk som sitter på historier som Politiets Fellesforbund anbefaler at de sitter inne med i et par år. Det synes jeg er feil måte å gjøre det på. Vi har et samfunnsansvar og en arbeidsmiljølov med et bra varslerinstitutt, sier Kambe.

Venstres Sveinung Rotevatn mener det er viktig at også politifolk varsler framover.

– Det at en advarer mot å varsle bør være en vekker, og jeg har til en viss grad forståelse for det etter den alvorlige Schaefer-saken. Men jeg vil si at det er mulig å varsle i dag, og jeg vil oppfordre folk til å gjøre det dersom de opplever alvorlige forhold på sin arbeidsplass, det inkluderer politifolk.

Vil ha varslerombud

Politiets Fellesforbund ønsker å få varslervernet styrket, blant annet gjennom et eget ombud.

– Det som må på plass er et varslerombud. Kunnskapsnivået må opp, fordi vi ser at det ikke er godt nok – slik at man risikerer å komme i en situasjon som man opplevde i Monika-saken, sier Bolstad.

Robin Schaefer

Robin Schaefer.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Han viser til det etterforskeren Robin Schaefer gikk gjennom etter at han varslet om manglende etterforskning i Monika-saken.

Drapet på åtteåringen ble først henlagt som selvmord, men endte med at en mann ble drapsdømt – og resulterte i sterk kritikk av Hordaland politidistrikt.

Bolstad ville likevel ikke anbefalt Robin Schaefer om å varsle på nytt.

– Det er helt korrekt, dessverre.

Skeptisk til ombud

Kambe understreker at regjeringen har iverksatt tiltak for å styrke varslervernet, men er usikker på om et eget ombud er den beste løsningen.

– Jeg er generelt litt skeptisk til alle som skal løse samfunnsproblemer ved å sette et eget ombud på det. Rett og slett fordi man i arbeidslivet har en rekke ombud. Vi har Arbeidstilsynet, Økokrim og politi. Man har verneombud på enkelte arbeidsplasser, hovedverneombud, fagforeninger og tillitsvalgte. Jeg tenker at dagens system heller må sys bedre sammen, sier Kambe.

AKTUELT NÅ