Hopp til innhold

Hastemøte for å grille Stoltenberg

Stortinget blir innkalt til hastemøte for å høre statsminister Jens Stoltenberg forklare seg om om regjeringens oppfølging av 22. juli-rapporten.

stoltenberg i stortingssalen

HØRING: Stortinget samles tidligere enn planlagt for å grille statsministeren om funnene i rapporten til 22. juli-kommisjonen (arkivfoto).

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Det opplyser Stortinget på sine nettsider.

Skal skje så snart som mulig

Allerede kort tid etter at den knusende rapporten ble lagt fram mandag, sa statsminister Jens Stoltenberg at han ville be stortingspresidenten om å få redegjøre i Stortinget om det videre arbeidet med 22. juli-kommisjonens rapport.

Det 157. Storting blir ikke satt før mandag 1. oktober. Men partiene på Stortinget ønsker ikke å vente i underkant av to måneder på statsministerens redegjørelse.

– Vi legger opp til at redegjørelsen gjennomføres så snart som praktisk mulig, sa stortingspresident Andersen i en pressemelding i går.

LES SELV: Rapporten fra 22. juli-kommisjonen

– En alvorlig hendelse

Ifølge Odd Harald Kvammen stortingsarkivet er det svært sjeldent at Stortinget samles under den møtefri perioden.

– Det skal en alvorlig eller spesiell hendelse til for å tilkalle på denne måten, sier han til NRK.no.

Siden Stortinget formelt er samlet til slutten av september, er det ikke nødvendig med ekstraordinære vedtak for å innkalle til møter i ferien.

Sist gang Stortinget ble innkalt i den møtefri perioden var 1. august i fjor.

Også da var bakgrunnen terrorangrepet mot Norge. Den gangen var de 169 folkevalgte samlet for å minne ofrene. Denne gangen må regjeringen gjøre rede for hvordan det kunne gå så galt.

Slakter myndighetenes terrorberedskap

NRK kjenner til at det er bred politisk enighet på Stortinget om at statsministerens redegjørelse må finne sted så raskt som mulig.

Svarene kommisjonen ga om Norges terrorberedskap, har sørget for at opposisjonen har en rekke nye, kritiske spørsmål til regjeringen.

Nær sagt alle ledd i norsk terrorberedskap fikk hard medfart i rapporten fra 22. juli-kommisjonen.

– Dette var nesten sterkere enn det jeg hadde ventet. Kommisjonen har gjort et grundig arbeid og kontrollert opplysningene. Det er ganske avslørende hvor mange styringssystem som har sviktet, sa Høyre-leder Erna Solberg til NRK.no i går.

Stortinget skriver på sine nettsider at det foreløpig ikke er bestemt en dato for møtet, men at det skal finne sted om kort tid.

AKTUELT NÅ