Hopp til innhold

Vil slå sammen universiteter og høyskoler

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen oppfordrer universiteter og høyskoler til å komme i gang med sammenslåingsprosesser. Hvis det ikke skjer vil det komme fusjonskrav fra ministeren.

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier universitetene og høyskolene like gjerne kan slå seg sammen nå, som å vente på at regjeringen skal kreve det.

Foto: NRK

Mari Sundli Tveit

Mari Sundli Tveit, rektor ved NMBU på Ås sier at sammenslåingen av veterinærhøgskolen og universitetsmiljøet ikke har vært smertefri.

Foto: Gisle Bjørneby / UMB

I går la ministeren fram tilstandsrapporten for universiteter og høyskoler. Da han snakket til 350 personer fra sektoren på Universitetet i Oslo, kom han med svært tydelige oppfordringer.

– Den krystallklare oppfordringen er: Hvis du ser at kvaliteten din er for lav, da må du gå ut og se om du kan samarbeide med noen, for det kommer til å komme endringer. Det er like greit å starte den prosessen for alvor nå for Regjeringen har vært veldig tydelig på at vi kommer til å sette noen kvalitetskrav. Det vil få følger for strukturen, sier Isaksen til NRK.

Kvalitet skal styre

Statsråden sier han vil at kvaliteten skal styre strukturendringene. Utgangspunktet hans er at tilstandsrapporten viser at for mange institusjoner er for svake.

– Det er mye bra i tilstandsrapporten, men det som bekymrer oss er at det er en del institusjoner som forsker lite, som har få studenter på campus og de har undervisningskvalitet som sannsynligvis ikke er god nok. Da mener jeg at de må ta en titt i speilet og stille seg spørsmålet om de må samarbeide med andre for å få kvaliteten opp.

Krevende

– Det er krevende å få to eller flere organisasjoner til å bli en, sier Mari Sundli Tveit, rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Hun vet hva hun snakker om. Fusjonen mellom veterinærhøgskolen og universitetsmiljøet på Ås har ikke vært smertefritt.

– Men det går jo, sier Tveit til NRK.

Hun mener den fusjonen hennes fagmiljøer har vært gjennom er et godt eksempel på en sammenslåing der bedre faglig nivå er målet. Det mener hun er avgjørende.

– At faglig kvalitet styrer strukturen er helt nødvendig. Dersom man har et godt faglig grunnlag slik at man klarer å se at i fellesskap kan vi bidra mer til samfunnet enn vi klarer hver for oss, da vil det hjelpe på alle de praktiske utfordringene i en fusjon.

Truer med tvang

Men hva er statsråd Isaksens pisk dersom lærestedene ikke innleder sammenslåingsprosesser? Til tross for at han fikk spørsmål om dette fra de frammøtte i går ville han ikke si noe om dette i går.

– Det er alltid et mål å bygge samarbeid nedenfra, men det kommer også til å komme klare og tydelige politiske initiativer.

– Så hvis det ikke skjer frivillig kommer du til å komme med noe?

– Ja, det er vel en god og grei oppsummering.

AKTUELT NÅ