– Rettssaken avgjør Drevlands ettermæle

Hvis Trude Drevland blir dømt for grov korrupsjon vil hennes politiske ettermæle være ødelagt. Blir hun frifunnet vil korrupsjonssaken fremstå som en tabbe for en ordfører som har gjort en god jobb for Bergen. Det sier politisk redaktør Trine Eilertsen.

Trine Eilertsen i Fredagspanelet, valgsending fra Bergen

Trine Eilertsen sier saken rundt Trude Drevland har tatt en alvorlig omdreining.

Foto: NRK

– Denne saken har tatt en ny og svært alvorlig omdreining.

Det sier politisk kommentator i Aftenposten, Trine Eilertsen, til NRK.

Hun peker på at saken har gått fra dårlig dømmekraft til å bli en kriminalsak.

Siktet for grov korrupsjon

Siktelsen kommer blant etter at Drevland ble påspandert et fly til Venezia etter å ha sørget for at Viking Cruise sitt nye cruiseskip «Viking Star» ble døpt i Vågen 17. mai.

Etter Venezia-reisen tok Drevland kontakt med næringsminister og partifelle Monica Mæland for å be om at regelverket for Norsk Internasjonalt Skipsregister ble endret, slik at reder Torstein Hagen i Viking Cruises kunne registrere skipet i Norge.

30. mars i år ble reglene endret. Drevland ba også fylkesmannen om å få leie Håkonshallen til dåpsfesten, men fikk nei.

Etter dåpsfesten 17. mai, fikk Drevland et tredagers gratiscruise med skipet. Drevland tok med seg familien og advokaten sin, John Christian Elden, på cruiset.

Drevland fikk også et cruise til en verdi av rundt 100.000 kroner påspandert av rederiet. Dette avlyste Drevland etter at saken eksploderte i media.

– Burde vært etterforsket bedre før valget

Eilertsen tror ikke cruisesaken har påvirket velgerne i Bergen i særlig grad, men at Høyre har gjort et dårlig valg på grunn av større problemer i hele Bergen Høyre.

– Drevland er ikke dømt, men jeg går ut fra at dette nå skal vurderes rettslig. For velgerne i Bergen er det veldig synd at etterforskningen ikke ble gjennomført på en ordentlig måte tidligere, slik at de kunne ha tatt stilling til hvordan dette ville påvirket deres valg. At dette kommer en liten uke etter valget er veldig synd for velgerne i Bergen, sier Eilertsen.

– Dommen er avgjørende for ettermælet

Eilertsen sier utfallet av en eventuell rettssak vil ha stor betydning for hvordan man vil huske Trude Drevland.

– Hvis det blir rettsak vil en eventuell dom være avgjørende for ettermælet. Blir hun dømt vil ettermælet langt på vei være ødelagt. Blir hun ikke dømt vil det langt på vei henge igjen at hun gjorde en tabbe siste året som ordfører, men at hun i årene før det gjorde en veldig god og ryddig jobb for Bergen. Det tror jeg det er bred enighet om, sier Eilertsen til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger