Hopp til innhold

– Partene gambler med skolestart

Norske skoleelever krever at lærerne og KS inngår kompromisser og finner en løsning før streiken for alvor settes i gang ved skolestart. Men frontene er steile, og forsoningsviljen liten.

Benjamin Skiaker Myrstad, påtroppende leder i Elevorganisasjonen

- Vi vil ikke ha noen streik, men det er likevel bedre enn den avtalen som er lagt til grunn, sier Benjamin Skiaker Myrstad, påtroppende leder i Elevorganisasjonen

Foto: Johan B. Sættem

Neste uke går 36 lærere på Rothaugen skole i Bergen ut i streik. Titusener flere kan følge etter til høsten.

Men til tross for at Utdanningsforbundet har sagt klart fra om at storstreiken vil bli gjennomført, håper norske skoleelever at den avblåses før den settes i gang for alvor.

– Partene gambler med skolestarten for norske elever. Det er en kritisk periode, og det kan vi ikke godta, sier Benjamin Skiaker Myrstad, som er påtroppende leder for Elevorganisasjonen til NRK.

Han sier at det vil være kritisk dersom lærerne mister viktige planleggingsuker ved starten av skoleåret, og at skoleåret blir forskjøvet.

Organisasjonen, som representerer elever ved mer enn 400 skoler over hele landet, er glade for at lærerne ikke aksepterer avtalen som KS har tilbudt.

Årsaken er at de mener lærerne mister fleksibilitet når de tvinges til å tilbringe mer av arbeidstimene på skolen.

– Håper de tenker på elevene

Ragnhild Lied, leder i Unio.

- Nå må vi streike til arbeidsgiver har noe å komme til oss med, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied.

Foto: CF - Wesenberg

– Vi er veldig glade for at lærerne sa nei, men vi håper også at de er åpne for kompromisser, det må de være i en slik situasjon som vi er oppe i nå, sier Myrstad, som også håper at KS er villig til å fire på kravene.

Elevene heier på lærerne i konflikten, men mener at begge parter må være villig til å inngå kompromisser for å unngå storstreik.

– Vi håper at begge parter har elevene i bakhodet når de sitter ved forhandlingsbordet når de vet hvor store konsekvenser en streik får for utdanningssektoren, sier Myrstad.

Elevene går ikke med på at de er naive når de håper at partene setter seg ned hos meklingsmannen og kommer frem til en løsning på konflikten før den for alvor settes i gang til høsten.

– Bare det å fjerne et par uker av skoleåret vil være kritisk, for da bygger man relasjoner til nye klassekamerater, sier han.

– Streiken vil bli stor fra skolestart

Men samtidig som elevene håper at streiken vil være over før skoleåret starter, er det langt fra den virkeligheten som Utdanningsforbundets leder Randi Lied ser for seg.

– Denne streiken kommer til å bli stor fra skolestart, og vi har planlagt opptrapping utover høsten, sa Lied til NRK onsdag da resultatet av uravstemningen ble kjent.

Hun sier at streiken starter for fullt når lærerne er tilbake fra feriene sine.

– Nå har vi fått et tydelig signal. Nå har vi fått en klar marsjordre. Nå skal vi lede en streik, sa Lied.

Motstanden blant lærerne er større enn noen gang – til tross for at lærerne streiket både ved oppgjørene i 2008, 2010 og 2012.

I uravstemningen blant Utdanningsforbundets medlemmer sa 46.000, tilsvarende flere enn 7 av 10 de som stemte, et rungende nei til avtalen.

- Nå må vi streike til arbeidsgiver har noe å komme til oss med, eller at det blir en annen utgang på streiken, sa Lied.

KS: – Har ikke noe «kort i ermet»

Men KS-leder Per Kristian Sundnes sa i Dagsnytt 18 i går at streiken nå må gå sin gang.

Per Kristian Sundnes

- Nå får streiken gå sin gang, så får vi se, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS.

Foto: Johnny Syversen

– Vi har strukket oss svært langt, og det har vært veldig vanskelige forhandlinger. Vi har ikke noe kort i ermet som vi sitter med og venter med å dele ut til en slik streik, sa Sundnes.

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam sier at det vanlige er at man ikke kan streike seg til et bedre resultat i en normal tariffsituasjon, men kaller situasjonen som nå har oppstått for eksepsjonell.

- En langvarig lærerstreik vil være så krevende for den norske skolen at man ikke kan utelukke at det kommer en eller annen løsning på bordet. Alle ser også at man ikke kan presse på en gruppe en arbeidslivsavtale hvor 80 prosent sier at de ikke aksepterer avtalen, sier Takvam.

Han sier at partene på en eller annen måte må komme seg ut av situasjonen.

– Men jeg tror det må til en streik, at lærernes frustrasjon og sinne må bli demonstrert gjennom en streik når skolen starter, sier han.

AKTUELT NÅ