Hopp til innhold

– Overgrep maskeres ofte som lek

Personer som har en plan om å begå overgrep mot barn kan klare å gjøre det på måter som er veldig vanskelig å oppdage, mener psykolog.

Barnehage

Barn som blir utsatt for overgrep av personer de har tillit til, forstår ofte ikke selv hva som faktisk skjer, forklarer psykolog.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Foreldre og ansatte er i sjokk etter at en mann i 30-årene er siktet for overgrep mot 11 barn i en barnehage i Troms. Mange spør seg hvordan personen, som erkjenner straffskyld for seksuelle overgrep og krenkende adferd mot barn, ikke er blitt oppdaget.

Men gjerningspersonene bruker ofte metoder som det er vanskelig å avdekke.

– Opparbeider tillit

– Det kan virke seksuelt tilfredsstillende på en overgriper å få barn til å posere i seksualiserte posisjoner, og utføre handlinger som ikke betyr at overgriper er fysisk i kontakt med barnet, sier psykolog Dagfinn Sørensen.

Dagfinn Sørensen er psykolog ved RVTS Nord

Psykolog Dagfinn Sørensen forteller at mange overgrep er vanskelig å avdekke og at det kan ta lang tid før overgriperen blir avslørt.

Foto: Privat

Han arbeider ved Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS), i Tromsø.

Sørensen forklarer at overgripere kan blande seg inn i det som er barns normale utforsking av egen seksualitet, gjerne maskert som lek. Barnet vil da ikke selv kunne forstå det som en ekkel eller krenkende handling.

– Det er først hvis overgrepene skaper frykt eller ubehag hos et barn og barnet forteller det til noen, at det blir avslørt, sier Sørensen.

Barn er dessuten grunnleggende lojale overfor voksne de har et tillitsforhold til, og kan unnlate å si fra fordi de skal holde på en hemmelighet, eller fordi de er blitt truet.

Overgriperne er ofte personer som har fått tillit både hos barn og voksne.

– Manipulerende

– De har det i sin personlighet at de er manipulerende, beregnende, og klarer å skape relasjoner og tillit som de så utnytter, sier Sørensen.

Det umiddelbare sjokket er derfor stort, men dernest får man ofte en åpenbaring om ting man har stusset på underveis.

– Da sier de gjerne om overgriperen at «jeg lurte jo litt på ...», og «jeg fikk en uggen følelse i magen da ...». Det betyr at folk har skjønt at det er noe som ikke stemmer, men at de ikke der og da forstod at det gjaldt en unormal interesse for barn, sier Sørensen.

Han oppfordrer derfor voksne, både foreldre og ansatte, til å stole mer på sin intuisjon.

– Man er nødt til å ta slike fornemmelser mer på alvor når man får dem. Man er nødt til å stille de ubehagelige spørsmålene, sier han.

AKTUELT NÅ