– På tide at Norheim får seg en skrape og passer munnen heretter

«Dere er virkelig satans barn slik dere holder på. Kom an venner – la oss plukke de ned en etter en» skrev Elisabeth Norheim om «Med Israel For Fred» i et Facebook-innlegg. Nå politianmelder den Israel-vennlige organisasjonen bloggeren for trusler og oppfordring til drap.

Elisabeth Norheim om MIFF

I et Facebook-innlegg lørdag kveld kom Elisabeth Norheim med en kraftig kritikk av Med Israel For Fred (MIFF). Den proisraelske organisasjonen har tolket innlegget til Norheim som en trussel og oppfordring til drap, og politianmelder henne. Norheim mener MIFF har misforstått med vilje.

Foto: Skjermdump fra facebook

Medlemmer av den proisraelske organisasjonen «Med Israel For Fred» (MIFF) og Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde reagerer kraftig på innlegget, som ble publisert av blogger og samfunnsdebattant Elisabeth Norheim lørdag kveld.

MIFF-leder Conrad Myrland leverer mandag en politianmeldelse mot Norheim for trusler og oppfordring til vold eller drap på Israel-venner. Også et MIFF-medlem skal på vegne av seg selv og andre medlemmer levere en anmeldelse mot bloggeren til Vestfold politidistrikt onsdag.

– Nordheim er ikke hvem som helst. Hun er en kjent person og har en stor krets. Derfor blir trusselen hennes tatt på høyeste alvor. Flere medlemmer og jeg er svært bekymret. Vi frykter at noen gærninger rundt omkring i landet skal bli inspirert av Norheim og angripe oss. Temperaturen i denne konflikten er så høy at vi er redde for at enkelte skal jakte på oss, sier mannen til NRK.

Av frykt for represalier ønsker ikke mannen fra Vestfold å stå frem med navn og bilde.

– Norheim bør få seg en skrape og passe munnen heretter

Bakgrunnen for anmeldelsen er Facebook-oppdateringen som Norheim postet på sin åpne Facebook-profil lørdag 19. juli. Flere rakk å se meldingen og kommentere den før den ble begrenset til å være kun tilgjengelig for utvalgte venner. Norheim skrev følgende:

«De svina i MIFF rykker inn annonser i flere riksmedier for å sverte Gilbert – en lege som på frivillig basis redder liv dag og natt i Gaza. Hva feiler folk? Dere er virkelig Satans barn slik dere holder på og vi kan ikke gjøre stort med Israel, men dere kan vi gjøre noe med. Kom an venner – la oss plukke de ned en etter en. Its on og de skal ALDRI slippe unna. Hver og en av dere er fra og med i dag personlig ansvarlig for hvert eneste barn dere dreper. For det er akkurat det dere er. Barnemordere».

MIFF-medlemmet synes uttalelsen er totalt uakseptabel, og sier at det ikke er tilstrekkelig med beklagelse.

– Norheim har kommet med sjikanøse uttalelser om jøder tidligere, og hun går langt over streken denne gangen også. Jeg skal anmelde henne slik at hun får seg en skrape og passer munnen heretter, sier mannen.

– Kan ikke tolkes som en drapstrussel

Ettersom det siste utspillet hennes knyttes til kontroversielle uttalelser i NRK-programmet «Trygdekontoret» i mars, sier Norheim at hun ikke ønsker å kommentere saken overfor NRK.

På MIFF sin Facebook-side har hun imidlertid følgende budskap til de proisraelske medlemmene mandag ettermiddag:

«Hvis dere virkelig ble redd av FB-statusen til en ubevæpnet kvinne på 40 kilo – hvor redd tror dere ikke barna på Gaza er i natt for regionens militære supermakt? Barna på Gaza er i livsfare. Dere har aldri noensinne vært i nærheten av reell fare, så vennligst avslutt denne retoriske leken.»

Til Dagbladet forklarer hun at innlegget overhodet ikke kan tolkes som en drapstrussel.

– Når jeg skriver at vi skal plukke de ned en etter en, mener jeg at de aldri skal få slippe unna med propagandaen sin. At vi skal plukke argumentene deres ned en etter en. Dette er overhodet ikke en drapstrussel, og det vet de.

Elisabeth Norheim

PR-rådgiver, blogger og samfunnsdebattant Elisabeth Norheim har kommet med en kraftsalve mot MIFF, som nå politianmelder henne for trusler og oppfordring til vold eller drap på Israel-venner.

Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

– MIFF har misforstått med vilje

Norheim, som også blir omtalt som PR-rådgiver, mener den Israel-vennlige organisasjonen har misforstått med vilje.

– Det er en del av svertekampanjen. Jeg har ikke truet dem. De er ute etter de som forsvarer de sivile på Gazastripen. De vrir på sannheten for å få sympati. Jeg synes det er forferdelig at voksne mennesker skal bry seg mer om en status på nettet enn at barn dør i Gaza. Det er ondskap, sier hun.

Norheim har engasjert den profilerte advokaten John Christian Elden.

– Jeg regner med at politiet bruker rundt to minutter på å henlegge en slik anmeldelse. Når Norheim reagerer på en organisasjon som sier at den er overrasket over at så få sivile er drept på Gaza, er det vanskelig å se at Norheims utsagn om å plukke ned deres argumenter kan være kritikkverdig, sier Elden til avisen.

– Tjente seg rike på «Holocaust»

Norheim skapte også furore etter hennes kontroversielle uttalelser om jøder under opptaket til «Trygdekontoret» i mars.

Da påstod hun at jødene har hatt økonomiske fordeler av «Holocaust». Klippet kom ikke med på sendingen, men ble lagt ut på Trygdekontorets konto på Youtube.

Det ble stor oppstandelse i sosiale medier og pressen, og klippet måtte senere fjernes. Kort tid senere gikk Norheim ut på sin egen blogg, og beklaget uttalelsen.

Christian Tybring-Gjedde

Frp-politiker og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde mener Norheim bør be om unnskyldning for innlegget.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Bekymringsfull og hatefull melding

Også Frp-politiker og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde reagerer på lørdagens Facebook-innlegg fra Norheim.

Han reagerer spesielt på formuleringen «la oss plukke de ned en etter en.» Han mener «det er en bekymringsfull og hatefull melding.»

– Jeg synes det er skremmende at hun kommer med en indirekte oppfordring til drap på Israel-sympatisører. Det er bekymringsfullt at folk har likt innlegget hennes, sier Tybring-Gjedde til NRK.

– Kan setningen bli tolket på en annen måte enn oppfordring til drap?

– «La oss plukke de ned en etter en». Mener hun å gjøre det ved hjelp av retorikk og argumentasjoner? Det er i så fall en veldig velvillig tolkning av det hun har skrevet, sier Tybring-Gjedde.

Forventer en beklagelse

Tybring-Gjedde mener Norheim bør be om unnskyldning for uttalelsen.

– Jeg synes det er naturlig å beklage en slik uttalelse. Man bør være varsom med å gå ut med slike holdninger i det offentlige rom. Norheim bør lese seg litt opp i historien og se på erfaringene som jødene har hatt, sier Tybring-Gjedde.

Men Frp-politikeren sier også at han tviler på at bloggeren tar lærdom av en eventuell beklagelse.

– Hun var nylig ute og beklaget for sine uttalelser i programmet Trygdekontoret. Det hjelper lite å beklage når man klarer å formulere en slik melding få måneder etter at hun ba om unnskyldning, sier Tybring-Gjedde.

Trygdekontoret

I en sekvens som ikke var en del av selve programmet, men som ble lagt ut og senere fjernet på Trygdekontorets Youtube-kanal, sa Elisabeth Norheim følgende: «Jeg er dritsjalu på jøder. De ble gassa, og etterpå var det bare å kjøpe hele dritten. De har bare kjøpt opp alt. Det er jo de rikeste folka overalt».

Foto: NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger