Hopp til innhold

– Norge er ikke godt nok rusta til å ta imot Syria-farere

Hadia Tajik (Ap) mener Norge ikke er godt nok rusta til å ta imot nordmenn som returnerer fra Syria. Hun ber regjeringen se til Danmark.

Hadia Tajik

Justiskomité-leder Hadia Tajik mener Norge trenger et apparat til å ta imot nordmenn som returnerer fra krigsherjede Syria.

Foto: Løkstad/Rydén / NRK

En norsk islamist er arrestert av norsk politi og siktet for terror og drap i Syria. 22-åringen fra Østlandet er innlagt på sykehus i Norge, og behandles for skuddskader. Mannen stiller seg uforstående til siktelsen. Saken ble først omtalt i Dagbladet.

Etter det NRK kjenner til, mener PST at mellom 15 og 20 norske jihadister har returnert fra Syria til Norge. Noen av dem er de PST er mest bekymret for.

– Norge er ikke tilstrekkelig rusta til å ta imot dem som kommer tilbake fra Syria, mener leder i justiskomiteen, Hadia Tajik (Ap).

ISIL-medlemer i Tel Aybad i Syria.

Mannen som er pågrepet av PST skal ha kjempet for ISIL i Syria.

Foto: STRINGER / Reuters

– Noen kan ha begått lovbrudd, og de må forfølges strafferettslig. For de andre trenger man målrettede tiltak som forhindrer at de kan utgjøre en trussel for Norge. Dette er personer som vil trenge tett oppfølging, påpeker Tajik.

Dansk modell

Hun sier mange kan ha sluttet på skole og jobb, og støtt fra seg venner og familie for å dra til Syria.

– Disse står på bar bakke når de kommer hjem. Skal man forebygge kriminalitet, må man ha et apparat for disse, mener hun.

Tajik ber regjeringen lære av Danmark.

– Jeg har vært i Århus i Danmark. Der har de utviklet en arbeidsmetode som jeg tror er direkte overførbar til Norge. Der screener man de hjemkomne, og vurderer sikkerhetsrisikoen deres, og så tilpasser man tiltakene.

– Det betyr at man må bruke politi, psykologtjeneste, sosialtjeneste, skole og fritidsaktiviteter. Man bygger et apparat rundt den enkelte slik at veien tilbake blir mulig, forklarer Tajik.

– Dette er et tiltak man kan innføre i Norge umiddelbart. Man trenger ikke vente på noen handlingsplan. Modellen finnes allerede. Vi kan lære av danskenes arbeidsform, sier hun.

– Ganske godt forberedt

Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) er ikke avvisende til Hadja Tajiks forslag om å lære av den danske modellen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Justisminister Anders Anundsen er ikke enig i at Norge ikke er godt nok forberedt.

– Vi er ganske godt forberedt, men vi vil aldri være godt nok forberedt på disse situasjonene som er helt nye for oss, sier Anundsen.

Han påpeker at det er en sammensatt gruppe, og at taushetsbelagte opplysninger er en utfordring for å kunne dele informasjon.

– Vi ser på ulike tiltak, og er i nær dialog med helse- og omsorgsdepartementet og kommunaldepartementet. Noe av det viktigste er at primærhelsetjenesten fungerer, sier Anundsen.

Han er ikke avvisende til forslaget om å se på den danske modellen.

– Sånne gode ideer tar vi alltid med oss videre i prosessene. Det er mange land som kan ha ideer som kan være positive. Det er ting vi løpende vurderer, bedyrer Anundsen.

Vurderer lovendring

Den siktede 22-åringen har ikke et kriminelt rulleblad i Norge, men har vært kjent for PST. Det er første gang norske myndigheter sikter en norsk statsborger for terrorhandlinger som skal ha skjedd i Syria.

Anundsen mener noe av det viktigste regjeringen nå gjør er å se på muligheten for å straffe deltagelse i væpnede konflikter i utlandet.

– Dette er noe vi har til vurdering, men jeg kan ikke gi noen dato for når dette arbeidet er ferdig, sier Anundsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ