– Nei, Listhaug. Dette er til barnas verste

Barnefiendtlig politikk, mener Redd Barna om regjeringens forslag om at alle barn og unge som kommer alene til Norge kan få midlertidig opphold.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp)

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug foreslår innstramminger i asylpolitikken og mener det er for barnas beste.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Sammen med statsminister Erna Solberg (H) la innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug fram et omfattende lovforslag om innstramminger i asylpolitikken.

Til tross for massiv kritikk fastholder regjeringen det omstridte punktet om økt adgang til å gi barn og unge under 18 år midlertidig opphold, også barn under 16, som er dagens aldersgrense.

«Dette er for barnas beste», argumenterer Listhaug på NRK Ytring i dag.

Line Hegna i Redd Barna

Line Hegna i Redd Barna.

Foto: Rebecca Shirin Jafari / Copyrighted: Rebecca Jafari. All rights reserved.

– Dette er til barnas verste, det er barnefiendtlig politikk, svarer Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna.

Underskriftsaksjon

Organisasjonen har startet en oppropsaksjon mot forslaget.

​– Listhaug lytter jo ikke til sterke innsigelser og advarsler som har kommet i høringsrunden. Bak oppropet står et samlet fagmiljø, sier Hegna.

Høringsforslaget som ble lagt fram i romjulen førte til debatt. Fagfolk og eksperter, støttepartiene Venstre og Krf, FNs menneskerettighetskommisær og FNs barnekomite har sådd tvil om innstrammingene var innenfor folkeretten.

– Bekymret for tusenvis av barn

Dersom forslaget om økt adgang til å gi barn og unge midlertidig opphold går gjennom, rammer det flere tusen barn, sier Hegna.

– Vi har dokumentert at midlertidig opphold er svært skadelig for barn. Dette er et overgrep mot barn som regjeringen nå med åpne øyne innfører for en mye større gruppe med barn.

– Det kan ramme alle barna som kommer alene til Norge. Tidligere var det bare de mellom 16 og 18. Den yngste som kom til Norge i fjor var ni år. Dette er svært unge barn som får satt livene sine på vent, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Statsminister Erna Solberg og statsråd Sylvi Listhaug

Statsråd Sylvi Listhaug og statsminister Erna Solberg foreslo endringer i asylpolitikken.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Listhaug: – Kan ikke fortsette

– Klart det er et dilemma å ha et slikt regelverk. Samtidig så mener vi at vi må gjøre det vi kan for å forhindre at disse barna blir sendt på flukt. Så lenge vi har liberale regler der disse barna får opphold, er det da attraktivt for familier å sende de, sier Listhaug til NRK.

– Vil ikke dette bare føre til at hele familien legger på flukt?

– Vi er opptatt av at barna ikke blir sendt i hendene på menneskesmuglere alene. Vi ser at det er et stort problem. Sverige fikk 35.000 enslige mindreårige i fjor, det ga store utfordringer, vi mener det ikke kan fortsette slik. Derfor må vi prøve å sette inn tiltak som bidrar til at familiene ikke sender barna sine, sier Listhaug.

Hegna i Redd Barna mener det er feilslått politikk.

– Det kommer ikke til å gi de resultatene dere ønsker. Det er ingen som ønsker å reise fra landet sitt og foreldrene sine, så det er ikke effektivt, sier Hegna.

Forslag til ny asylpolitikk
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger