– Mange voldtektssaker hausses opp

Forsvarsadvokat Henrik Bliksrud mener det er for mye følelser rundt voldtektssaker, og at bistandsadvokatene bidrar til å hausse opp sakene. – En drøy påstand, svarer advokat Hege Salomon.

Advokat Henrik Bliksrud

Advokat Henrik Bliksrud er bekymret over at andelen uskyldig dømte i norske fengsler har økt.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Tidligere denne uken ble tre menn ble frikjent av lagmannsretten for gruppevoldtekt av 18 år gamle Andrea Voldum.

Saken har opprørt mange, blant annet fordi mennene ble funnet skyldige av tingretten i 2015, og fordi fagdommerne i lagmannsretten mente de var skyldige.

Voldum hevdet at hun ble dopet ned og voldtatt, men ble ikke trodd av retten. Hun var svært skuffet over utfallet, og navnga mennene i et innlegg på sosiale medier.

– Rettssystemet fungerer

Forsvarsadvokat Henrik Bliksrud sier til NRK at utfallet viser at rettssystemet fungerer.

– Vi skal huske på at en konsekvens av rettssikkerhet, er at det er bedre at en skyldig går fri enn at en uskyldig blir dømt.

Han sier videre at voldtektssaker ofte er svært vanskelige fordi sakene handler om menneskelig aktivitet – og ofte om seksualitet.

– Her kan grensene mellom frivillighet og grenseutprøving være utydelige, og det er følelser i sving. Med fokuset som er i disse sakene, så blir liksom alt til overgrep. Bare man har en liten negativ erfaring, blir det plutselig et overgrep som skal straffeforfølges, og hvor fornærmede blir et offer om han eller hun vil det eller ei. Det er uheldig.

Bliksrud har vært forsvarer i flere straffesaker der menn anklages for voldtekt, og mener det voldsomme emosjonelle fokuset voldtektssaker ofte får, fører til noen konsekvenser.

– Omstendigheter som bør gå upåaktet hen og i glemmeboken, blir plutselig hausset opp. Og jeg tør påstå at det er bistandsadvokatene som hausser det opp.

– Drøy påstand

Hege Salomon

Bistandsadvokat Hege Salomon mener det er for få som blir dømt for voldtekt i Norge.

Foto: NRK

Advokat Hege Salomon har bistått mange kvinner for å hjelpe dem i saker hvor de hevder å ha blitt voldtatt.

Salomon avviser påstandene fra Bliksrud, og mener det er for få som blir dømt for voldtekt i Norge.

– Jeg synes en slik påstand er ganske drøy. Vår rolle er på ingen måte å hausse opp sakene, men å være en støtteperson for fornærmede i voldtektssaker.

Er det voldtektssaker som trekkes inn for retten, som ikke skulle ha vært der?

– Nei, tvert imot. 80 prosent av voldtektssakene blir henlagt. Når de da har kommet gjennom det trange nåløyet, og at statsadvokaten har funnet ut at bevisene er sterke nok, bør de prøves.

– Tøv

Bistandsadvokaten til Andrea, Elisabeth Hagen, reagerer sterkt på uttalelse fra Bliksrud, og kaller uttalelsene for tøvete.

– Det triste er at det signaliserer en holdning til jenter som kanskje kan føre til at jenter vegrer seg for å anmelde denne typen grove overgrep.

Saken mot mennene som ble frikjent for gjengvoldtekt har skapt mye engasjement i hele Norge. Mandag er det ventet demonstrasjoner i flere byer på grunn av frifinnelsen.

SISTE NYTT

Siste meldinger