Hopp til innhold

Andrea: I mine øyne er de farlige folk

Lærdal/Oslo (NRK): Da lagmannsretten frikjente tre menn, som var tiltalt for å ha dopet ned og gjengvoldtatt Andrea Voldum, la hun ut mennenes navn på sosiale medier. Hun er fortsatt redd for dem, sier hun i et intervju med NRK.

Andrea Voll Voldum forteller hvorfor hun har valgt å stå frem i media og navngi mennene hun anklager for voldtekt.

Det har gått over ett år siden de tre mennene ble dømt for å ha voldtatt Andrea. Mennene anket saken til Borgarting lagmannsrett og ble nylig frifunnet etter tiltalen.

Utfallet har skapt voldsomme reaksjoner blant annet fordi fagdommerne mente de var skyldige.

– Jeg er veldig skuffet – at de kan bli dømt i tingretten til seks og seks og et halvt års fengsel, for så å bli frikjent i lagmannsretten, er skuffende. Jeg trodde det skulle gå min vei, at de skulle bli dømt, sier Andrea.

NRK møter henne hjemme i Lærdal sammen med faren, Geir Voldum, torsdag.

Etter dommen i lagmannsretten har Andrea stått frem med navn og bilde i media, og har i løpet av dagen mottatt mye støtte.

– Jeg har fått veldig mye støtte fra folk i hele Norge. Mange synes jeg er tøff som tør å stå frem, sier Andrea.

Andrea og Geir Voldum

Andrea Voldum og faren Geir Voldum sier de siste to årene har vært en tøff tid for familien i Lærdal. Nå vil Andrea ta opp igjen fag, og ta livet tilbake.

Foto: Sondre Dalaker / NRK

Navnga mennene

Skuffelsen over utfallet bidro til at 21-åringen navnga de tre mennene i et innlegg på sosiale medier.

– Jeg la ut navnene deres for å opplyse venner og venners venner om disse folkene. I mine øyne er de farlige folk. Jeg er redd for dem, og jeg vil ikke at noen andre skal oppleve det samme som meg, sier hun.

Hvilke vurderinger gjorde du før du la ut navnene?

– Jeg tenkte en god del på det før jeg gjorde det. Jeg snakket litt med familien om det, og de var veldig skeptiske.

Latterlig

To av mennenes forsvarere sier de nå vurderer å gå til sak mot jenta etter at hun navnga dem de frikjente mennene. De opplyser til NRK at deres klienter nå vurderer søksmål mot Andrea for krenkelse av privatlivets fred.

Andrea sier hun lo da hun fikk vite om det mulige søksmålet.

– Jeg lo fordi jeg synes det er latterlig. Jeg vet hva som har skjedd, og jeg er bare ute etter rettferdighet, sier hun.

Faren hennes sier de får ta stilling til et søksmål når det eventuelt måtte komme.

Advokat Arne Seland vil derimot ikke vil gå til sak mot Andrea. Han kan ikke se at det er ulovlig å legge ut navnene, men sier samtidig at hans klient har fått en rekke trusler på SMS og i sosiale medier.

– Det er en lynsjestemning i samfunnet, og folk truer rett og slett med å skade min klient, som er frifunnet ved to anledninger i Borgarting lagmannsrett.

Advokaten oppfordrer alle til å slutte med truslene, og minner om at det er straffbart.

– Vi vil anmelde folk som truer. Det er det ingen tvil om, sier han.

Forsvarsadvokat Arne Seland sier delingen av navnene til tre voldtektsfrikjente menn fører til at de blir truet.

Dagsnytt 18: Forsvarsadvokat Arne Seland sier delingen av navnene til tre voldtekts-frikjente menn fører til at de blir truet.

AKTUELT NÅ