Hopp til innhold

– Logikk fra den kalde krigen

Nederland avsto fra å stemme over atomvåpenforbud i FN og det burde Norge også ha gjort, mener SVs Karin Andersen.

Karin Andersen

REAGERER: – Problemet er at regjeringen snakker med to tunger. Man sier man er for en visjon om en atomvåpenfri verden, men stemmer mot initiativ for å få det til, sier Karin Andersen (SV).

Foto: Stig Weston / SV

I natt ble det klart at FN starter en prosess for å forby atomvåpen. Norge stemte mot forslaget, sammen med 27 andre Nato-land.

– Dette handler om at vi er medlem av en forsvarsallianse som går på at så lenge noen land har atomvåpen, må Nato ha atomvåpen. Og vi ser at Nato-landene stemte nesten enstemmig imot forslaget, sa Marit Berger Røsland, statssekretær i Utenriksdepartementet (H) i Politisk Kvarter fredag.

Nederland stemte avholdende – og det mener SVs Karin Andersen at Norge også kunne gjort.

– Logikk fra den kalde krigen

– Man snakker om et forbud mot atomvåpen som om det skulle være en umulighet. Og det blir jo en umulighet når man har en doktrine som hviler på kjernefysisk avskrekking, sier hun, og legger til:

– Det vi holder på med er tilbake til logikk fra den kalde krigen. Man må bestemme seg for at en verden fri for atomvåpen er en tryggere verden. Det trodde jeg vi var enige om. Ved å ikke stemme avholdende til det stiller man seg på den andre linja, og det er det som er alvorlig her.

Marit Berger Røsland

STEMTE MOT: Marit Berger Røsland (H) mener at et atomvåpenforbud ikke er løsningen nå.

Foto: Malin Amble / Statsministerens kontor

Resolusjonen ble lagt fram av Østerrike, Irland, Mexico, Nigeria, Sør-Afrika og Brasil. Den ble vedtatt med 123 stemmer mot 38, mens 16 land avsto fra å stemme.

LES OGSÅ: Folket vil ikke høre på regjeringens atompolitikk

Røsland understreker at det er bred enighet om visjonen om en verden fri for atomvåpen, men tror ikke et atomvåpenforbud på nåværende tidspunkt er løsningen.

– Vi mener at man må få til en reell nedrustning, og måten å få det til på er at partene setter seg ned sammen og forhandler. Vi har sett at Obama har tatt initiativ til en nedrustning og ikke nådd frem. Det viser at å vedta et forbud på papiret ikke kommer til å føre agendaen videre. Vi mener man må begynne med nedrustningen først, sier hun.

Folket uenig

En spørreundersøkelse fra Norsk Folkehjelp viser at 8 av 10 nordmenn mener Norge må gå inn for at FN skal forby atomvåpen.

Sofie Høgestøl, stipendiat ved Norsk senter for menneskerettighetsforskning sier dette om regjeringens argumenter om å starte en nedrustning før man innfører et forbud:

– Det er litt som å si at vi ikke kan lage en menneskerettighetskonvensjon før det ikke gjøres flere menneskerettighetsbrudd. Det er ironisk at det mest destruktive våpenet ikke er eksplisitt forbudt under folkeretten, derfor er det viktig at man nå fremforhandler en slik avtale.

Hun håper Norge snur.

– Jeg tenker at Norge nå må vurdere sin posisjon videre. Nå har jo verdens land stemt for et møte neste år, og det blir veldig rart å stå utenfor.

AKTUELT NÅ