Hopp til innhold

Folkehjelpen: – Regjeringen gjør atomhelomvending

Regjeringen sier de vil jobbe for en verden fri for atomvåpen, men Norsk Folkehjelp sier utenriksministerens handlinger tyder på det motsatte.

Hiroshima etter atombomben

HIROSHIMA: Slik så det ut etter at USA slapp en atombombe over Hiroshima i 1945. Da døde 140.000 mennesker.

Foto: STANLEY TROUTMAN / AP

Liv Tørres, Norsk Folkehjelp

HÅPER FORTSATT: Liv Tørres i Norsk Folkehjelp håper regjeringen vil snu i saken.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– At regjeringen ikke engang kan være i stand til å være bekymret for de humanitære konsekvensene av atomvåpen, synes jeg er fryktelig, sier Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, til NRK.

I en pressemelding skriver hun at Norge nå ser ut til å samarbeide med atomvåpenstater som ønsker å forhindre forhandlinger for å forby atomvåpen.

I et brev til Stortinget skrev Brende mandag at Norge ikke kan jobbe mot et forbud på grunn av vårt Nato-medlemskap.

– Det er bare tull, dessuten handler ikke alle resolusjonene de behandler i FN nå om forbud, sier Tørres.

Mot flertallet i Stortinget

Tørres sier at svaret til Brende tyder på at Norge ikke vil slutte seg til noen av de i alt fire resolusjoner om atomvåpennedrustning som behandles i FNs generalforsamling i New York nå.

Flertallet i Stortinget ba i sommer regjeringen om å jobbe for et forbud. Da sa utenriksministeren at han ville arbeide aktivt for nedrustning.

– Om Norge ikke stemmer for den humanitære resolusjonen, er dette et løftebrudd. Da må utenriksministeren svare for seg, sier Torstein Tvedt Solberg (Ap) til NRK.

Torstein Tvedt Solberg

KONSEKVENSER: Torstein Tvedt Solberg frykter andre land vil tvile når Norge ikke er klare på at vi støtter et arbeid mot et atomforbud.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Resolusjonen «Humanitarian Consequences of Nuclear Weapons» er en slags videreføring av «Det humanitære initiativet» som var et diskusjonsforum den rødgrønne regjeringen var med å starte. Den handler stort sett om at det er av interesse for menneskehetens overlevelse at atomvåpen aldri blir brukt igjen.

– Dette er kritisk

Sigrid Heiberg

IKKE FREMGANG: Sigrid Heiberg i ICAN mener Børge Brende for ofte har sagt at han vil jobbe for nedrustning, men at handlingene viser at det ikke stemmer i praksis.

Foto: ICAN

Sigrid Heiberg, rådgiver i Den internasjonale kampanjen for å forby atomvåpen i Norge, håper Stortinget nå vil ta grep.

Hun mener det er kritisk om Norge trekker seg fra arbeidet vi var med å starte.

– Dette har blitt fremmet som innlegg i FN flere ganger før, og Norge har alltid støttet det. Om vi ikke støtter nå, betyr det at vi trekker oss fra arbeidet for et forbud på sikt, sier Heiberg over telefon fra New York.

Ny retning i utenrikspolitikken

Solberg, Heiberg og Tørres er alle enige om at hvis Brende ikke ombestemmer seg og velger å støtte den humanitære resolusjonen, vil dette være et brudd med den utenrikspolitiske linjen Norge har ført på nedrustningsfeltet.

Solberg er bekymret for at regjeringen nå setter Norges internasjonale rykte på spill. Han sier Arbeiderpartiet vil legge press på regjeringen så de skifter side.

– Ellers blir det som vi har sett mange ganger før i dette temaet: Brende sier en ting, men gjør noe helt annet, sier Solberg.

Brende til Stortinget

Utenriksminister Børge Brende ønsker ikke å kommentere kritikken, og viser til at han skal svare Stortinget på spørsmål om saken senere.

Hans statsseretær Tore Hattrem viser til Brendes brev som svar i saken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ