Hopp til innhold

– Konverterte nordmenn kan være lettere å manipulere

Nordmenn som har konvertert til islam, kan være lettere for radikale ekstremistmiljøer å påvirke og manipulere, mener terrorekspert Magnus Ranstorp og Shoaib Sultan ved Antirasistisk Senter.

Terrorekspert Magnus Ranstorp

Magnus Ranstorp, en av verdens fremste terroreksperter, mener konvertitter er lettpåvirkelige og vil overkompensere. Det kan gjøre dem til lette bytter for radikale miljøer.

Foto: Victor Lundberg / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har oversikt over nærmere 40 personer som har reist fra Norge til Syria for å delta i jihad, eller hellig krig, men antar at antallet er høyere.

NRK meldte i dag at rundt ti nordmenn som har konvertert til islam, er blant dem som har reist til Syria for å krige.

– Få andre møtepunkter

Shoaib Sultan

Shoaib Sultan peker på at nordmenn som har konvertert til islam, kan risikere å bli utstøtt fra sine tidligere miljøer.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Shoaib Sultan ved Antirasistisk Senter mener konverterte nordmenn kan være lettere å rekruttere.

– Konvertitter kan bli utstøtt fra sine tidligere miljøer og dermed ha få andre møtepunkter igjen, sier Sultan.

– Kunnskapen og kjennskapen til islam er ikke nødvendigvis veldig stor, men engasjementet er det. Da er man selvfølgelig potensielt i fare for å bli rekruttert til noe galt.

I ekstreme islamistgrupper på Østlandet er mange av medlemmene nordmenn som har konvertert til islam, ifølge Sultan.

– Mange i disse gruppene er konvertitter, det er et faktum. Men det er ikke noe grunnlag for å si at de aktivt søker etter konvertitter.

Terrorekspert overrasket over antallet

Borgerkrigen i Syria startet som et folkelig opprør mot president Bashar al-Assad, men har etter hvert utviklet seg til en svært voldelig krig.

En av verdens fremste terroreksperter, Magnus Ranstorp, forskningssjef ved Senter for asymmetriske trusler ved Försvarshögskolan i Stockholm, er overrasket over at det er så mange konverterte nordmenn blant de norske Syria-krigerne.

– At det er et så høyt antall, er overraskende. Det har vi ikke sett i andre land.

– De vil overkompensere

Hva tror du kan være årsaken?

– Når det gjelder konvertitter som slår seg sammen med ekstremistgrupper, er den enkle forklaringen at de vil overkompensere sin tro. De vil vise sin ekthet og bli enda mer hengiven til saken eller ideologien, sier Ranstorp.

– Det andre aspektet er at de, i visse tilfeller, ikke har en dyp kunnskap om den religiøse læren. Da blir de lettere å påvirke og manipulere. Jeg tror det er en kombinasjon av at de er lettpåvirkelige, og at de vil overkompensere.

Denne tolkningen støtter professor i sosialpsykologi Arnulf Kolstad.

– Man er blitt mer ekstrem gjennom kontakt med likesinnede og skal i tillegg vise de andre hvor troende man er, og hva man er villig til å ofre for troen, sier Kolstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jihadist group Al-Nusra Fron

Rundt ti norske konvertitter har reist til Syria for å drive Jihad. Soldatene på bildet tilhører Nusra-fronten. Flere av jihadistene fra Norge har sluttet seg til denne grupperingen, men de to som er avbildet er ikke identifisert.

Foto: Guillaume Briquet / Afp

Etter fremveksten av Al Qaida har vestlige etterretningstjenester fryktet trusselen som konvertitter, med opplæring i terrorhandlinger, kan utgjøre.

Den store utfordringen er at de kan bevege seg fritt over landegrenser uten visumrestriksjoner.

Ranstorp synes det er vanskelig å fastslå om konvertitter utgjør en større terrorfare sammenlignet med andre Syria-krigere. Dét avhenger ifølge ham av hvem de har kommet i kontakt med.

– Hvis man har vært i Syria, har man en rekke ulike faktorer som gjør at man er en litt mer farlig enn man ellers kunne vært. Dels har man opplevd strid og fryktelige ting, og dermed har også voldsterskelen senket seg. Man har skaffet seg stridsferdigheter og trent på ulike våpentyper, sier Ranstorp.

– Men man har også en kontaktflate. Det er mest problematiske. Det gjør at individer har kommet i kontakt med terrorister og andre som vil påvirke deg til å gjøre noe ting, enten hjemme eller der. Men man kan ikke si at de er mer sårbare.

AKTUELT NÅ