– Skjærer muslimer over en radikal kam

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener Siv Jensen trekker fram enkeltstående radikale røster for å begrunne påstandene om islamisering av Norge.

Jonas Gahr Støre og Siv Jensen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier han fortsatt ikke blir klok på hva Frp-leder Siv Jensen mener med «snikislamisering» og «islamisering».

Foto: NRK

På Oslo Frps årsmøte i helgen minnet partileder Siv Jensen om at hun for ett år siden gikk ut og advarte mot det hun kalte «snikislamisering».

– Nå kan jeg bare fastslå at jeg fikk rett. Norske verdier er under stadig sterkere press. Islamiseringen er i full gang, sa Jensen.

– Det er ikke en debatt om snikislamisering. Det er en åpen debatt om islamisering. Så ja, Jonas: Jeg ser du er klart til å møte meg til debatt hvor som helst, når som helst. Jeg er klar, sa Jensen med Jonas Gahr Støre som adressat.

Radikale krefter

I Politisk kvarter på NRK P2 i morges utdypet Siv Jensen hva hun mener med islamisering:

– Det er veldig radikale røster som sier ting som sprer frykt, men på den annen side får de et ansikt som gjør at debatten blir mer åpen og at vi kan utfordre dem på en bedre måte enn vi ellers kunne gjort, sier Jensen som understreker at hun var tilhenger av fredagens demonstrasjon mot Muhammed-karikaturene og ytringsfrihet generelt.

– Men det som forundrer meg er at man lot denne unge studenten av sharia-lovgivning holde apell, når man visste at han representerte veldig radikale krefter, sier Jensen med henvisning til Mohyeldeen Mohammads advarsel om et 11. september på norsk jord.

– Et tomt begrep

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier han ikke blir klokere på hva Jensen mener med begrepene «islamisering» og «snikislamisering».

– Det er ikke innhold i det. Det hun nå bruker for å beskrive islamisering, er radikale røster og at en ung student holder et innlegg hun ikke liker, sier Støre som mener begrepet er et skremmebilde og bidrar til å skjære alle med muslimsk tro over en radikal kam.

– Jeg likte heller ikke det innlegget. Men det er en del av ytringsfriheten. Det at du må tåle inderlig vel ting som kan opprøre deg, sier Støre.

Han sier at hvis ytringene går over streken og oppfordrer til vold og terror, er det en sak for politiet. Men han foretrekker at de holdningene som eventuelt eksisterer kommer fram i det offentlige rom.

– Det farlige er hvis slike radikale røster blir lukket borte et sted hvor de kan planlegge ting samfunnet ikke har oversikt over.

– Tas som gisler

Jensen avviser at hun har kritisert Mohammads appell, men heller det faktum at det finnes radikale krefter av denne typen i Norge.

– Den store majoritet blir gisler for denne type ytringer. Derfor er det viktig at man gjør opprør mot dette. Derfor ville det vært en fordel om man heller kunne gå i demonstrasjonstog mot terrorhandlinger og ting som er med på å skjære alle over en kam, mener Jensen.

Støre mener lørdagens demonstrasjon hvor flere muslimer tok avstand fra appellen viser at demokratiet virker.

– Vi må finne et fellesskap ut av ulike kulturer og tro. Fremskrittspartiet har ikke kommet med ett konstruktivt forslag for å håndtere det. Tvert i mot kjører Siv Jensen retorikk om at det ikke er snikislamisering, men islamisering. Det må jo bety at jeg og du og andre blir muslimer. Det har jeg ikke sett noe tegn til, sier utenriksministeren.

Jensen avviser at hun begrunner islamiseringen med en radikal ung manns røst:

– Vi har hatt en omfattende debatt om moralpolitiet de siste månedene. Det viser hvordan man undertrykker mennesker på norsk jord med islamistisk utgangspunkt, sier Jensen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger