Hopp til innhold

«De frivillige» vil ikke bli kalt radikale

Gruppa som arrangerer karikatur-demonstrasjonene i dag er bekymret for hva som kan skje. De synes det er trist å bli kalt radikale og ekstremister. I dag ble Facebook-gruppen deres slettet.

Mohyeldeen Mohammad.

Mohyeldeen Mohammad er talsmann for en gruppe unge muslimer som kaller seg 'De frivillige'.

En av medlemmene i gruppa «De frivillige» som står bak demonstrasjonen i ettermiddag er Qasim Ali. Han forteller at gruppa består av folk fra flere forskjellige land.

Bekymret

- Jeg kan ikke si om det er 10 eller 15 med i gruppa, men det er mange som har bidratt, mange flere enn de som var administratorer på Facebook-gruppa, sier Quasim til NRK.no.

26-åringen forteller at han er bekymret for hva som kan skje i løpet av demonstrasjonen.

- Jeg håper virkelig det ikke blir bråk. Det er bare trist at det har blitt skapt et inntrykk av at vi vil lage bråk. Det vil vi virkelig ikke. Det er skremmende at folk tror det, sier Ali.

- Vi har jobbet hardt med å finne vakter fra mange forskjellige miljøer, og holder på å godkjenne flere nå. Vi har god dialog med politiet om demonstrasjonen, legger han til.

Ali er oppgitt over at gruppa blir kalt radikale i flere medier, og sier de bare vil vise avsky mot karikaturene av profeten Muhammed og protestere mot det de mener er et hån av islam.

- Ikke ekstremister

Generalsekretæren i Islamsk Råd sier det er helt galt å tro at det står ekstremister bak den varslede Muhammed-demonstrasjonen utenfor Stortinget. Og politiet er forberedt på en turbulent ettermiddag.

- Vi har god kontakt med arrangørene og støtter ikke det syn at det er ekstremister som står bak. Vi holder oss orientert gjennom dem og vil reagere hvis det utarter. Men på hvilken måte er det for tidlig å si, det vil være avhengig av hva som skjer, sier generalsekretær Saib Shoaib Sultan til NTB.

Shoaib Sultan i Islamsk Råd Norge

Shoaib Sultan er generalsekretær i Islamsk Råd Norge

Foto: Paal A. Svendsen / NRK

Likevel fastholder han oppfordringen om å avstå fra deltakelse i demonstrasjonene for å unngå at de utarter. Islamsk Råd Norge frykter at uroelementer vil utnytte demonstrasjonen til egne formål, en uro også politiet deler.

- Under de rådende forhold kan vi derfor ikke anbefale deltakelse, selv i lovlige demonstrasjoner, heter det i rådets oppfordring.

Også venstrepolitiker Abid Raja oppfordrer til ikke å delta på demonstrasjonen . Mens legestudent og samfunsdebattant Usman Rana oppfordrer de unge til å opptre fredelig og sivilisert i demonstrasjonen.

- Jeg får litt deja-vû-følelse nå fra karikaturstriden i 2006, derfor maner jeg andre muslimer til ro, og ber dem tenke på hva som er til det beste for samfunnet og for muslimer. Det er ikke at man pisker opp stemningen ytterligere nå, sier Rana til NRK.

Facebook-gruppa

Facebook-gruppa som inviterte til karikaturdemonstrasjonen fikk over 2000 medlemmer på få dager.

Foto: Faksimile

Facebook-gruppa stengt

Facebook-gruppa er fjernet av Facebook etter at de fikk tips om hatefulle ytringer på siden, forteller Quasim Ali.

Han stiller seg uforstående til at siden måtte bli stengt på det grunnlaget, og mener det som har stått der har vært innenfor det akseptable.

- Resten opp til Allah

Talsmann for gruppen er 24-år gamle Mohyeldeen Mohammad fra Larvik, opprinnelig fra Irak. Han ser på demonstrasjonen som en protest krigen mot islam, norske soldater i Afghanistan og håningen av profeten Muhammed.

LES: - Allah avgjør om det blir fredelig

Mohammad sier han også håper demonstrasjonen blir fredelig.

- Jeg kan ikke forsikre at det blir fredelig. Men jeg gjør så godt jeg kan. Resten er opp til Allah å bestemme om dette blir fredelig eller ikke, og hva som blir utfallet, sier Mohammad.

Han sier også han føler seg sviktet av Islamsk Råd som har avstå fra deltakelse i demonstrasjonene .

LES: Bred muslimsk front mot Dagbladet

Politiet garanterer ytringsfrihet

Oslo Politidistrikt sier de forholder seg til kontaktpersonen for arrangøren, slik at de kan sikre et best mulig arrangement for de involverte.

- Målet med slik dialog er fra politiets side å tilrettelegge for at demonstranter kan ytre seg fredelig og i verdige former, der budskapet står i sentrum, sier kommunikasjonsrådgiver Jørn-Kr. Jørgensen i Oslo Politidistrikt til NRK.no.

I dialogen med gruppa har de lagt vekt på behovet for ansvarlige vakter.

AKTUELT NÅ