– IS-gissel ble oppsøkt av PST

IS-gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble oppsøkt av Politiets Sikkerhetstjeneste etter ekstreme ytringer på nettet.

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad med syriske nasjonalister

MED SYRISKE NASJONALISTER: Gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad besøkte syriske nasjonalister i Libanon i 2013, og skal også tidligere ha besøkt krigsområder.

Foto: Privat

Onsdag ble det kjent at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er tatt til fange av terrorgruppa Det islamske stat (IS) i Syria.

Han reiste til Syria i januar, og ble kidnappet kort tid etterpå, opplyste statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse i går.

Ble kontaktet av PST

Før han reiste, skal han ha blitt kontaktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), skriver VG. Bakgrunnen skal være det som beskrives som ekstreme ytringer på nettet.

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad

VAR I POLITIETS SØKELYS: Politiets sikkerhetstjeneste fikk bekymringsmeldinger og var i kontakt med Ole Johan Grimsgaard-Ofstad på grunn av hans ekstreme ytringer på nettet.

Foto: Privat

De ekstreme meningene han skal ha ført til at sikkerhetstjenesten oppsøkte ham på hans hjemstedsadresse i Oslo, bekrefter flere kilder til avisen.

En kilde beksriver Grimsgaard-Ofstad som «et kjent navn på nettet».

Mottok bekymringssamtale

Ifølge Aftenposten skal PST ha mottatt minst én bekymringssamtale om 48-åringen. PST skal ha hatt kontakt med Grimsgaard-Ofstad, og holdt øye med ham over lengre tid.

Det er uklart hvorfor Grimsgaard-Ofstad dro til Syria i januar i år. Siste livstegn postet nordmannen på sin egen Facebook-side i januar, og da befant han seg i byen Idlib, på vei til Hama.

idlibstatus

FRA SYRIA: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad postet dette etter at han kom til Syria på sin egen Facebook-side.

Foto: Skjermdump

Han skal også ha reist til krigsområder tidligere, ifølge Aftenposten.

Postet bilde sammen med Assad-venner

I 2013 skal han ha besøkt syriske nasjonalister i Libanon. Da postet han et bilder på sin egen Facebook-konto sammen med det som skal være to medlemmer av Det syriske nasjonale parti (SSNP).

SSNP er et parti som ble stiftet med mål om å skape et stor-Syria, og opererer i Libanon, Irak, Jordan og Palestina i tillegg til Syria.

Ville skrive artikler

I Syria har de samarbeidet med president Bashar al-Assads parti, i Libanon har de vært assosiert med Hizbollah.

Ifølge norske myndigheter skal det ikke ha vært noe mistanke om at Grimsgaard-Ofstad ønsket å slutte seg til noen av partene i krigen.

FN-vetaran Terje Sæterbø fikk en oppringning av Grimsgaard-Ofstad før han dro. Han fortalte at han ville skrive artikler og drive med nødhjelp fra området.

48-åringen har ingen kjent tilknytning til Syria, men har vært opptatt av konflilkten i landet på sosiale medier.

SISTE NYTT

Siste meldinger