FN-veteran: – Jeg advarte ham mot å dra

Mannen som nå er fanget av IS i Syria, ringte FN-veteranen Terje Sæterbø og spurte ham om råd før reisen.

Terje Sæterbø med en koffert av nødhjelp til Syria

BLE KONTAKTET: Terje Sæterbø i Veteranalliansen har smuglet inn nødhjelp til barn i Syria. Det var derfor Ole Johan Grimsgaard-Ofstad tok kontakt med ham.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad

TATT: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad reiste til Syria i januar, og ble der tatt til fange.

Foto: Privat

Sæterbø leder Veteranalliansen i Bergen, som blant annet driver med hjelpearbeid i Midtøsten.

I mai i fjor fikk han en oppringning fra Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, mannen som nå er tatt som gissel av terrorgruppa IS.

– Han lurte på hvordan han kunne komme seg inn i Syria, og om jeg kjente folk som kunne hjelpe ham med det, sier Sæterbø til NRK.

Mannen hadde lest en artikkel om Sæterbøs nødhjelpsarbeid i området.

– Men vi drar ikke inn i Syria. Vi har andre måter å få nødhjelp inn på, sier Sæterbø.

Får flere telefoner fra nordmenn

Grimsgaard-Ofstad sa han blant annet planla å skrive artikler fra området, og leve av det. Han ville dra til Beirut først, og trengte hjelp til veien videre.

– I løpet av samtalen forsto jeg at denne personen ikke hadde de kvalifikasjoner man trenger for å dra inn i en krigssone. De fleste gjennomgår kurs, blant annet om gisseltaking, sier Sæterbø, som presiserer at han aldri hjelper folk inn i Syria.

Han frarådet mannen å reise.

– Jeg advarte ham mot å dra. Jeg sa klart ifra at dette ikke er noen tur til Spania. Dette er farlig. Men jeg kunne ikke nekte ham å dra.

– Hvordan reagerer du på at det nå er kommet bilder av ham som gissel?

– Det er veldig skremmende. jeg trodde aldri vi skulle få oppleve at etnisk norske reiser inn til Syria på den måten. Det er forferdelig for familien og for nasjonen Norge, svarer Sæterbø.

FN-soldat

Sæterbø har tjenestegjort som FN-soldat i Libanon. Han er der hver 17. mai, og kjenner mange i området.

I 2013 var Sæterbø den første til å bli tildelt Forsvarets veteranpris. Han har i mer enn 25 år arbeidet for å styrke veteranenes kår og anerkjennelse i Norge.

– Vi får noen telefoner fra nordmenn som ønsker å reise inn til Syria. De har gjerne ærlige hensikter. De reiser ikke inn for å krige, men for å jobbe som frilansjournalister og lignende. Men vi hjelper ikke til med sånne ting, sier Sæterbø.

SISTE NYTT

Siste meldinger