Hopp til innhold

– Imran Saber skulle få en ubehagelig opplevelse

Bandidos-profilen Lars Harnes nekter for at han skulle drepe Imran «Onkel Skrue» Saber. Han har en annen forklaring på hvorfor han hadde skytevåpen med lyddemper, finlandshette og nylonstrømper da han ble pågrepet i Sabers garasje.

Lars Harnes

BANDIDOS: Lars Harnes ble dømt for grov vold og grovt ran på midten av 2000-tallet. Foto: Arkiv.

Foto: NTB scanpix

Lars Harnes er tiltalt for drapsforsøk på Imran «Onkel Skrue» Saber, og for å ha planlagt drapet sammen med Metkel Betew. Han ble pågrepet i Sabers garasjeanlegg sommeren 2015.

Han har ikke gitt politiet en forklaring på hva han gjorde der, fordi han ville vente til sin forklaring i tingretten. Den begynte i dag.

– Jeg skulle treffe Saber og be ham slutte å plage en fyr. Han skulle få smake litt på sin egen medisin og få føle på hvordan det var å få hjemmebesøk, sier Harnes i retten.

Ifølge Harnes ble han kontaktet av en mann som skyldte Imran Saber penger. Mannen skal ha hatt problemer med å betale gjelden sin, og opplevd Saber som truende mot familien hans. Harnes sier at han fikk en portåpner til Sabers garasje, men han skulle ikke få betalt for det som framstår som et torpedooppdrag. Avtalen skal ha vært at han skulle skremme Saber.

– Det var meningen at han skulle oppleve det som ubehagelig. Han skulle få sjokket av å bli oppsøkt hjemme, sier Harnes.

garasjeanlegg

GARASJE: Lars Harnes skal ha skaffet en åpner til garasjeanlegget og dro dit seks ganger for å treffe Saber.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Bar våpen i en Kiwi-pose

Harnes ble pågrepet iført finlandshette, nylonstrømper på overkropp og underkropp, gummihansker og treningshansker. Ermer var teipet igjen. Han hadde portåpner til Sabers garasjenalegg og bar et skytevåpen med lyddemper.

– Det var vanlige damestrømpebukser. Jeg ville ikke legge igjen DNA i garasjen. Jeg visste ikke hva som ville møte meg i garasjen, jeg har aldri møtt Saber før og visste ikke hvordan han ville reagere.

Nylonstrømpene skulle hindre at han kunne legge igjen hår og hudceller. Han hadde også på seg hjelm, utenpå finlandshetta.

Les også: Imran Saber: - Jeg skulle drepes fordi jeg leverte «Skrik» og «Madonna»

Pistolen var en Ruger, som lå i en Kiwi-pose med en lyddemper festet på. Ifølge Harnes fungerte ikke lyddemperen, den var mest tenkt å skape frykt. Det var meningen at Saber skulle kunne se at det lå et våpen i posen.

– Det var for det første selvforsvar, fordi jeg ikke visste hvordan han ville reagere. Så var det for å skape en illusjon om hva som kunne komme til å skje, dersom han ikke sluttet å plage denne personen.

Før Harnes ble pågrepet, hadde politiet fulgt med på bevegelsene hans mens han oppsøkte garasjeanlegget seks ganger. Han kjørte en stjålet scooter med falske nummerskilt. Han møtte aldri på Imran Saber, som var advart av politiet om at han kunne være i fare.

Saber sier at han har blitt forsøkt drept flere ganger på grunn av avtalen om å levere tilbake Munch-maleriene, som ble stjålet i 2004. Ifølge Saber fikk han mange fiender etter at avtalen ble kjent, og det kom fram at han hadde fått utbetalt en dusør for maleriene.

Betew og Saber

- VENNER: Metkel Betew og Imran Saber skal ha kjent hverandre lenge. Saber ble kalt finansmannen til David Toska, mannen som skal ha planlagt Nokas-ranet. Betew fikk en forvaringsdom for ranet og kom ut av fengsel i oktober 2014.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Møtte Metkel Betew på prøve

Metkel Betew ble dømt til en forvaringsdom etter Nokas-ranet. Han kom ut av fengsel i oktober 2014, under en rekke strenge vilkår. Blant annet skulle han ikke møte kjente kriminelle og måtte være hjemme ved midnatt hver kveld.

Politiet spanet på Betew mens han hadde flere skjulte møter med Lars Harnes, Bandidos-profilen som har flere grove dommer bak seg. De møttes flere ganger på Ormøya og på en gravplass i Oslo. Politiet mener de planla drap på Saber sammen. Metkel Betews forsvarer sier Betew og Imran Saber har vært venner. Ifølge Harnes handlet møtene aldri om Saber.

– Vi har sonet sammen og er venner. De møtene handlet om helt andre ting enn denne tiltalen her. Vi måtte møtes i skjul fordi Betew hadde restriksjoner og vi skulle ikke bli sett sammen, sier Harnes.

Politiet lyttet til samtalene gjennom avlyttingsutstyr. De plukket opp samtaler om «klosser» og priser, noe de forstår som samtaler om salg av hasj.

Harnes sier at de to møttes som venner i starten, men at samtalene etter hvert gikk inn på hasjsalg.

– Det er fordi jeg drev med det, med hasj, sier Harnes.

Han er ikke tiltalt for narkotikainnførslene i rettssaken, der totalt 13 menn er tiltalt.

Betew forklarer seg ikke

Metkel Betew vil ikke avgi forklaring i retten. Han er tiltalt for drapsplaner, drapsforsøk, ransplaner, narkotikainnførsler og våpenbeslag. Totalt er 13 menn tiltalt i saken.

Harnes har ikke gitt en forklaring til politiet under etterforskningen, men har sagt at han ønsket å vente til rettssaken.

– Jeg har som prinsipp å ikke forklare meg til politiet, sier Harnes.

Lars Harnes var nøye med å ikke skulle sette igjen DNA-spor, fordi han ikke ville risikere å havne i fengsel. Han kan få en forvaringsdom, dersom han blir dømt for drapsforsøk på Imran Saber. Likevel vil han ikke opplyse om hvem oppdragsgiveren hans skal ha vært.

– Jeg vil ikke blåse kilden min, på en måte. Jeg vil holde ham utenfor dette, sier Harnes.

– Har han vurdert å stille opp for deg i retten? spør tingrettsdommer Nini Ring.

– Det vil jeg ikke si noe om, sier Harnes.

AKTUELT NÅ