Hopp til innhold

Stoltenberg ønsker rask avklaring

– Ingen ønsker at vi skal ha en langvarig uavklart situasjon. Jeg er blant dem som mener det er en fordel med en rask avklaring, sier Jens Stoltenberg. Han vil ikke avsløre mer om den mulige NATO-jobben på dagens landsstyremøte.

Jens Stoltenberg sier det er en fordel om det avklares raskt om han blir generalsekretær i NATO eller ikke.

Jens Stoltenberg avviser på ingen måte at han er aktuell som ny generalsekretær i NATO. Ny generalsekretær skal senest være klar til NATO-toppmøtet i september.

– Jeg er leder, jeg tar ansvar for å lede partiet. Så ser jeg at det er mange spekulasjoner om at jeg er et navn som nevnes i forbindelse med å bli ny generalsekretær i NATO. Jeg har hele tiden sagt at det ikke vil tjene noens sak om jeg blir en del av de spekulasjonene, om jeg erklærer det ene eller det andre, sier Stoltenberg til Politisk Kvarter.

Han sier at han ikke vil foregripe det som skal skje i NATO.

– NATO får håndtere sin prosess selv. Noen vil ha en rask avklaring, andre mener det bør ta lenger tid. Så få jeg og vi vurdere hvordan vi skal forholde oss til det ettersom dette skrider fram, sier Stoltenberg.

I går kveld var statslederne samlet til slottsmiddag i forbindelse med G7-toppmøtet i Haag, men der ble det liten tid til å diskutere Jens Stoltenbergs kandidatur som ny NATO-leder.

Det ble i går liten tid til å diskutere Stoltenbergs kandidatur på G8-toppmøtet i Haag i går, melder reporter Jarle Roheim Håkonsen.

– Ap har det travelt

Ny generalsekretær skal senest være klar til NATO-toppmøtet i september. I dag sier flere eksperter til NRK at det vil være uheldig for Arbeiderpartiet å eventuelt ha Jens Stoltenberg på oppsigelse så lenge.

– For det første vil det svekke hans autoritet, men jeg tror også det vil være en dårlig situasjon for partiet. De trenger nå å ha en ny leder på plass så snart som mulig, sier professor i statsvitenskap Bernt Aardal.

Han får støtte fra sin NTNU-kollega Torill Aalberg, og Dagsavisens kommentator Arne Strand. Sistnevnte mener Aps landsstyre har krav på å få vite hvor mye det er i de spekulasjonene og ryktene som går.

– Ingen er tjent med det

– Arne Strand er en klok mann, og jeg leser og lytter ofte til ham. Men om han mener jeg må gå på talerstolen i dag og erklære at jeg er kandidat, og at jeg trekker meg som leder, mener jeg at ingen er tjent med det. I den grad jeg skulle bli kandidat i Nato, vil heller ikke den prosessen være tjent med at jeg på nåværende tidspunkt erklærer det, sier Stoltenberg selv.

– Vil partiet bli svekket om denne usikkerheten varer til september?

– Ingen ønsker at vi skal ha en langvarig uavklart situasjon. Jeg er blant dem som mener det er en fordel med en rask avklaring, enten det går i den ene eller den andre retningen, sier Stoltenberg, men legger til.

– Det er ikke uvanlig at det går noen måneder fra en leder ikke tar gjenvalg, til man velger en ny leder. Det skjer i alle partier. Ingen sitter evig, og før et skifte er det alltid en prosess der man diskuterer personer.

Motivert for å fortsette

– Du har vært partileder i tolv år. Er du den rette til å fornye Ap?

– Jeg er veldig motivert for å fortsette i Ap. Selv om vi ikke fikk fornyet tillit, har disse månedene i opposisjon vært spennende og viktige. Jeg trives i Ap og opplever et parti i god form, sier Stoltenberg.

– På et tidspunkt må alle, både den som er valgt og de som har valgt meg, ha en vurdering av når en tid ute. Min vurdering er at jeg har hatt mye å gi til Ap, og Ap har gitt meg mye gjennom mange år.

AKTUELT NÅ