NRK Meny
Normal

– Viktig å få på plass ny Ap-leder raskt

Ekspertene mener Jens Stoltenberg bør avklare lederspørsmålet i Arbeiderpartiet så fort som mulig.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg kan bli Natos neste generalsekretær. Dersom han blir det må Arbeiderpartiet snart ha på plass en ny leder.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Valgforsker Bernt Aardal

Valgforsker Bernt Aardal mener Ap ikke er tjent med å ha Stoltenberg på oppsigelse.

Foto: Morten Holm / NTB Scanpix

Selv om det ennå ikke er formelt avklart om Nato vil utnevne Stoltenberg som ny generalsekretær, kan avklaringen om hvem som skal ta over ledervervet skje allerede på Arbeiderpartiets landsstyremøte tirsdag.

Valgforsker Bernt Aardal sier det vil svekke Arbeiderpartiet å ha Jens Stoltenberg på oppsigelse.

– For det første vil det svekke hans autoritet, men jeg tror også det vil være en dårlig situasjon for partiet. De trenger nå å ha en ny leder på plass så snart som mulig, sier han.

Aardal mener det er lenge å vente helt til høsten dersom ikke Natos nye generalsekretær er på plass før den tid.

– Uheldig med en uavklart situasjon

Mandag sa Stoltenberg til NRK at han ikke kan si noe om spekulasjonene om at han er favoritt til å ta over ledervervet i Nato.

– Det er ikke noe grunnlag for å gratulere meg med ny jobb. Jeg er jo glad for at folk sier det, for det er jo hyggelig ment, men vi er ikke i en situasjon der noen skal gratuleres. Ingen beslutninger er tatt og jeg kommer ikke til å mene noe om dette, sa Stoltenberg.

Så lenge ikke en ny generalsekretær er på plass vil spekulasjonene rundt Stoltenbergs framtid i Arbeiderpartiet fortsette, tror valgforsker Torill Aalberg ved NTNU.

– Det som er uheldig med en uavklart situasjon over lengre tid er at spekulasjonene tapper energi internt i partiet og det skaper mye oppmerksomhet på lederspørsmål og eventuelt fraksjoner innad i partiet.

Hun mener en lang periode med uvisshet er ikke gunstig for partiet.

Arne Strand

Kommentator i Dagsavisen Arne Strand.

Foto: NRK

Forventer klar tale

På tirsdagens landsstyremøte i Arbeiderpartiet forventer kommentator i Dagsavisen, Arne Strand, klar tale fra Stoltenberg.

– Delegatene har krav på å få vite hvor mye det er i de spekulasjonene og ryktene som har gått. De kan ikke nøye seg med å lese om dette i avisene, de må høre det fra lederen selv, på møtet.

Er dette viktig nettopp for å kunne gå videre i prosessen med å finne en ny leder i partiet?

– Ja absolutt, det haster med å komme i gang med den prosessen. Arbeiderpartiet er ikke tjent med at det er usikkerhet rundt spørsmålet om Jens Stoltenberg kommer til å fortsette eller ikke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger