NRK Meny
Normal

– Ikke tilstrekkelig grunnlag for lukkede dører

OSLO TINGRETT (NRK): Retten avslo statsadvokat Geir Evanger ønske om lukkede dører når tiltaltes far i den såkalte fremmedkrigersaken, skal vitne tirsdag.

Statsadvokat Geir Evanger sitter i rettssalen i Oslo tingrett

Statsadvokat Geir Evanger i rettssalen i Oslo tingrett da saken startet mandag.

Foto: Olav Døvik / NRK

Dommeren mener det ikke er tilstrekkelig grunnlag for å lukke dørene, men er samtidig åpen for at det kan endre seg dersom vitnet ikke holder seg til saken som omhandler hans sønn.

Den 45 år gamle faren sitter varetektsfengslet, siktet for å ha deltatt og støttet terrororganisasjonen IS. Han ble pågrepet og siktet av PST forrige uke og sitter i full isolasjon.

Tirsdag vitnet han i rettssaken mot sønnen.

I retten forklarte faren at sønnen ringte hjem januar 2014 og forklarte at han var skutt i beinet. Da dro han ned og hentet ham.

– Han forklarte hvilken grense han befant seg på. Etter tre-fire dager ringte han og forklarte at han var på et annet sted. Vi kjørte i en leiebil og hentet ham. Han kom med sykebil over grensen, sa faren i retten.

Aktor ville vite om han visste hva sønnen gjorde i Syria.

– Jeg fikk vite det mens han var der, og da vi hentet ham. Hadde jobbet med Røde Halvmåne og kjørte ambulanse

Visste du at han hadde skytevåpen?

– Nei.

Da aktor spurte om han visste hva som skjedde da han ble skutt, svarte faren at sønnen ble skutt av skarpskyttere da han skulle plukke opp noen.

Ville lukke dørene

Tidligere på dagen sa Evanger at han måtte begrense spørsmålene dersom saken ikke gikk for lukkede dører.

Vi kan ikke avsløre noe som har med etterforskningen å gjøre. Det går bare ikke, sa Evanger.

Han ba derfor om lukkede dører, slik at ingen andre enn parten skulle være til stede. Evanger mente likevel at det er uheldig dersom pressen ikke fikk være til stede.

Jeg har veldig sans for at pressen er her og får høre absolutt alt, men her er vi presset opp i et hjørne. Vi må passe på at han ikke avslører noe som går inn i hans egen etterforskning, sa Evanger.

Ikke skyldig

45-åringens sønn er tiltalt for å ha operert som fremmedkriger i Syria, først for IS før han gikk over til Al Qaida-filialen Jabath al-Nusra. PST mener også at 24-åringen holdt kontakt med en eller begge gruppene etter at han kom hjem til Norge, og at han fortalte at han kunne skaffe penger eller materiell til dem.

Den terrortiltalte 24-åringen erklærte seg ikke skyldig da saken mot ham startet i Oslo tingrett mandag. Han hevder han var i Syria for å drive humanitært arbeid, men innrømmet at han hadde vært bevæpnet vakt på grensen mellom Tyrkia og Syria.

Faren reiste selv til Tyrkia for å følge den skadde sønnen sin hjem til Norge i februar 2014.

– Jeg kan bekrefte at han har vært i Syria, sommeren 2014, noe som ikke er forbudt. Om han vil vitne i sønnens sak er ikke klart ennå, sa advokat John Christian Elden til NRK forrige uke. Elden er også farens forsvarer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger