Hopp til innhold

– Hvilket internett er det dere har brukt?

Stortingets kontrollkomité griller i dag flere forsvarstopper for manglende kontroll av salg av forsvarsmateriell. Aps Jette Christensen kan ikke begripe hvordan norske missiltorpedobåter kunne havne hos en nigeriansk krigsherre.

Forsvarshøring

Dag to av høringen om salg av forsvarsmateriell er i gang på Stortinget, og flere forsvarstopper får gjennomgå. Fra venstre: Kai Nystuen, sjef Salg- og avhendingsseksjonen i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO); Suzanne Malmberg Amundsen, sjef Planavdeling i FLO; Petter Jansen, adm. direktør i FLO; og kommandørkaptein Odd-Stein Melsæter, tidligere sjef i Forsvarets avhendingsprosjekt.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

– Hvordan er det mulig å gjøre så mye som et forsøk på en sjekk og ikke finne ut av at det er et selskap som er registrert på en campingplass i England? Hvilket internett er det dere har brukt? Det er et helt annet internett enn Dagbladet har, enn det jeg har og Stortinget har.

Spørsmålet kommet fra Jette Christensen (Ap), og er rettet mot sjefen i Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO), Petter Jansen. Han har vanskelig for å svare på hvorfor FLO ikke oppdaget at det britiske stråselskapet CAS global var korrupt.

– Ikke tilstrekkelig

Dagbladet har i en rekke artikler blant annet dokumentert hvordan norske demilitariserte krigsskip havnet i hendene til den beryktede nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo. For sine artikkelserier om de såkalte «Nigeria-båtene» vant avisen i mars den prestisjetunge SKUP-prisen.

– Min tilbakemelding til komiteen er at vi ikke har et bredere informasjonsgrunnlag til dere enn det vi hadde sist. Det vi har funnet, det har vi funnet på nettet, og det er ikke tilstrekkelig, er svaret fra Jansen

Følg høringen her (artikkelen fortsetter under videoen):

Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite holder høring om avhening av brukt/utrangert forsvarsmateriell.

Søreide må svare for seg

Det er andre gang flere forsvarstopper må sitte skolerett for Stortingets Kontrollkomité og svare på spørsmål om videresalg av forsvarsmateriell.

Tre personer, en tidligere medarbeider i FLO og to i et stråselskap i England, er siktet av Økokrim for grov korrupsjon.

Senere i dag må Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) svare komiteen på om hun har klart å rydde opp. Også tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og Grete Faremo (Ap) møter i høringen, samt tidligere og nåværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Børge Brende (H).

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger