Hopp til innhold

– Høy risiko for brukerfeil svekker sikkerheten

Til tross for at andre prevensjonsmidler enn p-piller gir bedre effekt mot uønsket graviditet, får ikke unge jenter god nok informasjon om dette av fastlegene, mener Legemiddelverket.

P-PILLE

Mange unge velger p-piller når de skal begynne på prevensjon.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Over halvparten av unge under 25 år sier pålitelighet er det viktigste når de velger prevensjon. Likevel svarer 39 prosent at de brukte p-piller sist de hadde sex, viser en undersøkelse gjort for Sex og samfunn.

– Ved p-pillebruk er det høy risiko for brukerfeil og det svekker sikkerheten, sier overlege ved Legemiddelverket, Sigurd Hortemo, til NRK.

Sigurd Hortemo, overlege, Statens legemiddelverk

Overlege Sigurd Hortemo mener leger kan informere mer om prevensjon.

Foto: Statens legemiddelverk

Overlegen mener fastleger og helsearbeidere bør gi mer informasjon om andre alternativ, som p-stav og spiral.

LES OGSÅ: Historien bak p-pillen

– Vi vet at ved bruk av langtidsprevensjon blir færre gravide. Det bør være en obligatorisk del av rådgivningen at det finnes langtidsvirkende prevensjon. Enten skal lege, helsesøster eller jordmor gi god informasjon.

Bedre enn de gjør nå?

– Det er vårt inntrykk at det bør gjøres i større grad enn det gjøres nå ja, sier Hortemo.

Lett å glemme en pille

Dersom man tar p-piller helt perfekt er risikoen liten. Bare 0,3 prosent av 100 kvinner blir gravide i løpet av ett år. Men ser man på de samme tallene regnet for vanlig bruk øker tallet til åtte av 100 kvinner. Tallene er hentet fra Pearl Index, som måler effektiviteten av prevensjonsmidler.

Lege Trine Aarvold ved ungdomsklinikken Sex og samfunn i Oslo er daglig i kontakt med unge med spørsmål om prevensjon.

– Vi møter mange jenter som har fått beskjed av helsesøstre og leger at de ikke kan begynne på spiral fordi de ikke har født. Noen får ikke P-stav fordi det står i Felleskatalogen at kvinner under 18 år ikke er inkludert i sikkerheten. Det er bare tull, sier Aarvold.

Mange myter

Trine Aarvold

Lege Trine Aarvold møter unge hver dag på klinikken Sex og samfunn.

Foto: Anna Rydland Nærum / NRK

Hun er enig med Hortemo i at fastleger bør bli flinkere til å opplyse om forskjellige typer prevensjon, særlig til unge.

– Det er veldig mange myter når det gjelder langtidsvirkende prevensjon, og i tillegg er det helsearbeidere som ikke kan sette p-stav og spiral, sier Aarvold.

Fastlegene mener på sin side at flere faktorer spiller inn.

Ønsker p-pille uansett

– Jeg opplever at det er vanskelig å få jenter til å akseptere mine argumenter for å velge for eksempel p-stav, spiral eller lignende, sier Petter Bredeli, leder av Norsk forening for allmennmedisin.

Han tror venner ofte påvirker hverandre og henter informasjon fra andre steder enn hos helsearbeidere.

– Vi kan alltid bli bedre, men vi gir informasjon. Så er det spørsmål om det er mest hensiktsmessig at man bare informerer på legekontoret og hos helsesøster, eller om dette skulle vært mer omfattende informasjon for eksempel i skoleverket eller andre steder der informasjonen når flere, sier Bredeli.

AKTUELT NÅ