Hopp til innhold

– Effekten av p-pillen kan dempes av medisiner og tilskudd

Du kan bli gravid selv om du går på p-piller – hvis du går på visse medisiner og kosttilskudd.

Mange kvinner får ikke den informasjonen de trenger når de skaffer seg prevensjon. 
Effekten av p-piller blir redusert av noen legemidler eller kosttilskudd:

– Når man ber om p-piller, får man lite informasjon. Man får vite om bivirkningene man kan få av p-piller, men ikke hva andre legemidler kan gjøre med virkningen av dem, sier Nadja Aarestrup.

Frykter dårlig info

Hun er en av de 330 000 kvinnene som bruker p-piller i Norge. Det er særlig epilepsimedisiner og kosttilskuddet Johannesurt som ødelegger helt eller delvis effekten av p-piller.

Tone Westgren i informasjonssentralen for legemidler, Relis er bekymret for om kvinnene får den informasjonen de trenger.

– Jeg tror ikke at alle som kjøper denne typen stoffer får god nok informasjon, sier hun.

Med legeresept henter kundene ut p-pillene i apoteket. Farmasøyt Petra Junkovic er enig i at kvinnene ikke alltid får god nok informasjon.

– Vi kan bli bedre på å gi ordentlig informasjon. Vi prøver så godt vi kan, i hvert fall på apoteket, sier Junkovic.

Epileptikere utsatt

– Vi har sett flere eksempler på kvinner som har blitt gravide, til tross for at de har brukt p-piller, sier overlege Karl Otto Nakken ved Spesialsykehuset for epilepsi.

Han mener at kunnskapen om å bruke epilepsimedisiner sammen med p-piller må bli bedre.

– Jeg tror nok dessverre at det er for dårlig, og at særlig fastleger som skriver ut p-piller ikke er klar over den viktige interaksjonen mellom epilepsimedisiner og p-piller, sier han.

Legene må fortelle

– Kanskje det er en lege som skriver ut p-pillen, også er det en annen lege som skriver ut epilepsimedisinen også går man selv på apoteket og kjøper noen naturmidler som man ikke helt vet hva er. Da får man nok ikke en helhetsvurdering.

Nadja Aarestrup mener legene må fortelle kvinner om risikoen det er å bruke andre legemidler sammen med p-piller.

– Jeg har ikke fått høre noe om det fra leger eller noe. Det er veldig dumt. Det burde være mye mer informasjon om det å ta p-piller. I hvertfall når man har andre sykdommer, sier Aarestrup.

Se også reportasjen fra Søndagsrevyen om bivirkninger av p-piller:

Rekordmange norske kvinner bruker hormonell prevensjon. Fere av dem opplever nedstemhet og depresjon uten å forstå hvorfor.
Det er blant de vanligste bivikningene av p-piller og hormonplaster, men leger er for dårlige til å opplyse om det, sier legemiddelverket.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT