NRK Meny
Normal

– Hjemme alene-fester et høyrisikospill

Foreldre med tenåringsbarn bør tenke seg nøye gjennom før de tillater mindreårig ungdom å feste hjemme alene, advarer forsker.

Politi på hjemmefest / Sirus-forsker Hilde Pape

SIRUS-forsker Hilde Pape synes det er tankevekkende at så mange foreldre klager over at politiet avbryter barnas fyllefester.

Foto: Sebastian Nordli/NRK/Sirus

– Dette er et høyrisikospill hvor farene er mange og til dels alvorlige, sier forsker Hilde Pape ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Politiets rapport over klager fra 2014 viser at svært mange foreldre klager og er misfornøyde når politiet bryter inn i deres mindreårige barns fyllefester.

Politiet opplever i stadig større grad at foreldre legger til rette og serverer alkohol hjemme, fordi de synes det er greit så lenge de regulerer alkoholbruken selv.

– Tankevekkende

Det er holdninger SIRUS-forskeren råder foreldre å endre.

– Ungdomsfylla er forbundet med så mye fare og så mye risiko, og jeg vil kanskje særlig trekke frem voldsproblematikk og at unge jenter blir seksuelt utnyttet når de er såpass beruset at de ikke klarer å sette seg til motverge, forteller Pape.

Hun synes at politiets historier om ungdomsfyll, og de mange klagene de mottar fra foreldre som ikke liker at de kommer og avbryter ungdomsfester, er tankevekkende.

– Det er flere problemer her, sier hun og utdyper:

– Når politiet dukker opp på en ungdomsfest som øyensynlig har kommet ut av kontroll og det er bråk, så handler det ikke bare om de ungdommene som er der og risikoen de utsetter seg for ved å drikke seg fulle. Det handler også om at noen rundt dem plages. Dette berører også naboer og andre.

– Berører andre foreldre

Hun trekker også frem at det å legge til rette for at ungdommer kan ha fester hjemme alene, ikke bare berører de foreldrene som gjør det og deres barn, men også andre foreldre og deres barn som deltar på festene.

– Man påtar seg et ansvar som jeg mener foreldre med tenåringsbarn bør tenke seg nøye om før de gjør, sier forskeren.

Hun sier at man ut ifra forskning vet at det å være temmelig restriktiv og følge med som forelder, bidrar til å dempe fyll og høykonsum blant ungdom. Men det må kombineres med omsorg.

– For grenser alene er aldri nok. Det er ganske viktig at foreldrene involverer seg og at de er ganske tydelige på hvor normene og grensene går i forhold til det å bruke alkohol, sier Pape.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger