Hopp til innhold

– Helt riktig å informere

Politikerne på Stortinget mener PST og Justisdepartementet gjorde rett i å informere om terrortrusselen mot Norge, og ber folk om å følge rådene fra politiet.

PST Pressekonferanse

Justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og politidirektør Vidar Refvik orienterte om terrortrusselen torsdag morgen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Justisdepartementet, PST og politiet kunne i dag opplyse om en konkret terrortrussel mot Norge.

Les: – Planar om terror mot Noreg i løpet av få dagar
Les: Terrorforsker: – Mye tyder på at nordmenn er involvert

Det er imidlertid ikke kjent hva målet kan være eller når et slikt angrep kan skje, men det er trolig personer med tilknytning til ekstreme islamister i Syria som står bak.

Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

På Stortinget er det innført en ekstra inngangskontroll, men stortingsrepresentantene tar foreløpig advarselen med fatning.

– De opplysningene som nå har kommet frem må vi ta på største alvor. Vi vet at det finnes ekstreme islamistiske miljøer som har brukt vold, og som kan tenkes å bruke vold. Når det da kommer opplysninger om en konkret trussel, mener jeg det er helt riktig at politiet og regjeringen reagerer som de gjør, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Når væpnet politi blir utplassert på flyplasser og grenseoverganger, mener Lysbakken det er viktig å fortelle hvorfor.

– Jeg har forståelse for at det er begrenset hva politiet kan si når de etterforsker en sak. Jeg synes likevel det er riktig å innkalle til en pressekonferanse og gå offentlig ut, for hvis det hadde dukket opp væpnet politi rundt om i samfunnet uten at vi fikk en forklaring, tror jeg mange hadde reagert på det, sier han.

Plakat utenfor Stortinget

Det blir ingen omvisninger på Stortinget med det første.

Foto: David Krekling / NRK

– Vi må bevare roen

Nestleder i justiskomitéen på Stortinget, Anders Werp (H), mener det er viktig at trusselen ikke får styre hverdagen.

– Jeg tror nok de fleste ville reagert når man begynner å se væpnet politi. Jeg vil svare som en vanlig borger: Jeg og min familie vil forholde oss slik at vi gjennomføre våre daglige gjøremål som før, men være årvåkne, og lytte til og følge de rådene vi får fra politiet, sier han.

Han legger likevel ikke skjul på at det er alvorlig når myndighetene finner grunn til å opplyse om en så lite spesifikk trussel.

– Dette er veldig alvorlig. Det er all grunn til å stole på at PST har foretatt en god faglig vurdering, og at de gjør det riktige. Jeg vil også understreke at det er positivt at PST og politisk ledelse i departementet går ut og informerer på denne måten, en balansert, saklig og god måte. Det er viktig for at vi skal beholde roen samtidig som vi møter situasjonen med det alvoret den fortjener, sier Werp.

– Skaper frykt og usikkerhet

Hadia Tajik

Hadia Tajik (Ap).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Hadia Tajik (Ap) understreker at trusselvurderingen må tas på alvor.

– Når PST og politiet mener at det er en mulig terrortrussel Norge står overfor, må det selvfølgelig tas på alvor. Vi legger til grunn at dette blir fulgt opp på en hensiktsmessig måte.

– Det er Justisdepartementets ansvar å vurdere hvordan denne typen informasjon eventuelt skal bli delt, og jeg forholder meg til den vurderingen de har valgt å gjøre, sier hun.

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) mener også det var riktig å informere om trusselen, men håper på en rask avklaring.

– Dette er jo en helt spesiell situasjon, men jeg har tillit til den vurderingen justisministeren har gjort. Siden dette er så annerledes enn den normale situasjonen vi har hatt i Norge i de fleste år, skaper det en frykt og en usikkerhet, sier han.

Grøvan oppfordrer også folk til å leve som normalt.

– Jeg håper vi kan få en rask avklaring, slik at folk slipper å leve i uvisshet. Jeg tror vi skal ha tillit til de tiltakene som nå er iverksatt, og leve et mest mulig normalt liv, sier han.

Les også: Forsvaret øker ikke beredskapen

PST om trussel

VIDEO: PST om terrortrusselen.

- Veldig alvorlig at PST går ut på denne måten

VIDEO: - Veldig alvorlig at PST går ut på denne måten

AKTUELT NÅ