NRK Meny
Normal

Forsvaret øker ikke beredskapen

Forsvaret følger situasjonen, men øker ikke beredskapen i forbindelse med terrortrusselen utover det de allerede gjorde for ett år siden.

Forsvarets operative hovedkvarter

Ved Forsvarets operative hovedkvarter følger de situasjonen rundt terrortrusselen uten å heve beredskapen. (arkivbilde)

Foto: Forsvaret

Personer med tilknytning til en gruppe i Syria har planer om å gjennomføra en terroraksjon i Norge i løpet av få dager, opplyste PST-sjef Benedicte Bjørnland i en pressekonferanse i Oslo for kort tid siden.

Samtlige politidistrikter har styrket beredskapen, men Forsvaret gjør avventer foreløpig situasjonen.

Hverken Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan i Bodø eller andre avdelinger i Forsvaret har gjort noe med beredskapen.

Heller ikke i Rena Leir eller Terningmoen i Hedmark er beredskapen høynet.

Vi følger situasjonen, men vi har ikke høynet beredskapen ved noen av våre installasjoner per nå, opplyser major Eystein Kvarving som er pressetalsmann for Forsvaret.

Unntaket er at Forsvaret er bedt om å senke beredskapstiden på helikopterene som skal støtte politiet på Bardufoss og på Rygge i Østfold. Også i Oslo har politiet bedt Forsvaret om hjelp.

  • NYHETSSTRØM: Følg utviklingen i saken her

(artikkelen fortsetter under)

PST om trussel

Høynet beredskapen i fjor

Major Kvarving understreker imidlertid at Forsvaret allerede for ett år siden høynet terrorberedskapen.

Terrorberedskapen i alle norske militærleirer ble hevet til nivå A i februar i fjor. Det er betyr et generelt varsel om mulig terroraktivitet.

– Det innebærer rett og slett et forsterket vakthold, sier Kvarving.

Terrorberedskapen har fire nivåer, fra A til D. A er det laveste nivået.

Bevæpnet politi

Trusselsituasjoner i Norge er vanligvis politiets ansvar, noe det også er etter dagens konkrete trussel. Derfor har samtlige politidistrikter har styrket beredskapen.

– Folk vil primært merke vår beredskap ved økt tilstedeværelse blant annet ved grenseoverganger, flyplasser og togstasjoner. Politiet vil være bevæpnet, sier fungerende politidirektør Vidar Refvik.

– Det er ikke rettet spesifikke trusler mot konkrete objekter eller personer, sier han.

Refvik understreker at truslene ikke er konkrete, og at det derfor er vanskelig å gi råd til publikum. Han sier samtlige politidistrikter iverksetter tiltak i henhold til planer som er lagt etter at trusselen ble kjent.