Hopp til innhold

Terrorforsker: – Mye tyder på at nordmenn er involvert

Terrorforsker Atle Mesøy mener det er lite trolig at en stor, internasjonal terrororganisasjon truer Norge. – Mest sannsynlig kommer trusselen fra personer som er tilknyttet Norge.

Atle Mesøy

BÅND TIL NORGE: Gruppen som skal stå bak terrortrusselen mot Norge har trolig tilknytning til Norge, sier terrorforsker Atle Mesøy.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Torsdag formiddag hasteinnkalte Justisdepartementet til en pressekonferanse for å varsle om en mulig terroraksjon i Norge.

Vi har mottatt informasjon om at en gruppe personer, som har vært sammen med ekstreme islamister i Syria, har fått i oppdrag å gjennomføre en terrorhandling i Norge.

Marie Benedicte Bjørnland, PST-sjef

Ifølge PST skal personer med tilknytning til en ekstrem gruppe i Syria ha til hensikt å gjennomføre et terrorangrep i Norge innen kort tid.

PST vil ikke kommentere nasjonalitet

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier informasjonen er uspesifikk, men troverdig. PST sier de ikke vet hvem som står bak, hva målet er eller hva slags angrep som eventuelt er planlagt.

Bjørnland vil ikke kommentere om personer i Norge har vært inne til avhør. Hun vil heller ikke si noe om nasjonaliteten til personene som skal stå bak trusselen.

Se hva Bjørnland sa på pressekonferansen. Artikkelen fortsetter:

PST-sjef Benedicte Bjørnland informerte om den mulige trusselen som de har mottatt informasjon om.

TIDSPRESS: Bjørnland sier PST har opplysninger som tyder på at terrorhandlingen er planlagt gjennomført om kort tid. Trolig er det snakk om dager.

– Kan ha tilknytning til Norge

Atle Mesøy, som foreleser i sikkerhetsstudier ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, sier det faktum at PST informerer publikum om trusselen, tyder på at de anser den som reell.

Kjetil Stormark

HEVN: Kjetil Stormark sier den angivelige trusselen mot Norge kan komme fra personer som ønsker å straffe Norge.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Hvis ikke hadde de ikke gått ut på denne måten. De må også ha vurdert det slik at denne gruppen har kapasitet til å gjøre noe, sier han til NRK.

Ifølge Mesøy er det ikke sannsynlig at lederne i store terrororganisasjoner, som Al Qaida eller Den islamske staten (ISIL), beordrer angrep mot Norge.

– Det er nærmest å tenke seg en liten gruppe med tilknytning til Norge, som har kjempet sammen med en større gruppe, kan stå bak, sier han.

Også journalist og forfatter Kjetil Stormark, som har etterretning- forsvars- og sikkerhetspolitikk som spesialfelt, tror personer med tilknytning til Norge står bak.

Ifølge Stormark er det er to organisasjoner i Syria som teoretisk sett kan knyttes til den konkrete trusselen mot Norge.

– Det er Den islamske staten (ISIL) og Al-Nusra. Men den sentrale ledelsen ville ansett andre land som mer aktuelle enn Norge, så dette kommer neppe fra toppledelsen. Det springer sannsynligvis ut fra en gruppering med tilknytning til Norge. Folk som har noe personlig å hevne. Noen som ønsker at Norge får seg en lærepenge, sier journalisten som står bak nettstedet Hate Speech International.

Journalist Lars Akerhaug, som høsten 2013 ga han ut boken «Norsk Jihad», sier man lenge har vært klar over at vestlige krigere i Syria kan utgjøre en trussel mot Europa.

– Det er dessverre ikke overraskende at Norge også kan være et mål, sier han til NRK.

Artikkelen fortsetter under videoen:

- Veldig alvorlig at PST går ut på denne måten

UVANLIG: Det er svært uvanlig, også i europeisk sammenheng, at sikkerhetspolitiet går ut på denne måten, sier journalist Lars Akerhaug. Reporter er Iram Ansari.

Ifølge Akerhaug har de radikale islamistene som kjemper mot Assad-regimet i Syria tidligere ikke fokusert på mål i Vesten.

– Men dette kan endre seg raskt. I disse bevegelsene er det krigere med erfaring fra land som Afghanistan. De kan lage bomber, og de har planlagt spektakulære angrep tidligere, sier han.

Akerhaug peker på at ytterliggående, radikale islamister mener at Vesten er i krig med islam.

– Det kan være bakgrunnen for et eventuelt terrorangrep mot Norge og andre europeiske land. Norge kan også være et mål fordi mange reiser til Syria for å krige, sier han.

Styrket i troen på at trusselen er troverdig

Da PST la fram sin trusselvurdering i mars i år, slo de fast at terrortrusselen mot Norge har økt. De pekte på at aldri før har så mange personer reist fra Norge for å kjempe med militante islamistiske grupper. Om lag 50 nordmenn skal de siste årene har reist til Syria for å delta i borgerkrigen der. PST fryktet de vil vende hjem igjen med økt våpenkunnskap, kamptrening og lavere terskel for å bruke vold.

– De bygger seg kunnskap om våpen og kampteknikker, de kan ha tatt liv, og vært med på terror. Det skriver vi i vår generelle trusselvurdering, og det er dette som er konteksten dette må ses i, sier Bjørnland til NRK.

Ifølge Bjørnland mottar PST fra tid til annen tips om at det foreligger en konkret trussel mot Norge. Men tidligere har etterforskerne raskt funnet ut at trusselen ikke er reell.

Det er ikke tilfelle nå.

– Vi har mottatt informasjon om at en gruppe personer, som har vært sammen med ekstreme islamister i Syria, har fått i oppdrag å gjennomføre en terrorhandling i Norge. Vi vurderer denne trusselen som troverdig, og det vi har funnet ut så langt styrker det bildet, sier hun til NRK.

Justisminister Anders Andundsen ber folk flest lytte til politiets råd i forbindelse med den mulige terrortrusselen mot Norge.
Fungerende politidirektør Vidar Refvik informerer om økt politinærvær med bevæpnede styrker etter at PST har fått melding om en konkret mulig terrortrussel mot Norge.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT