Hopp til innhold

«Mari»: – Glemmer dem sexkjøpsloven skulle hjelpe

Mandag legges evalueringen av sexkjøpsloven frem, men «Mari» tror ikke det vil endre situasjonen for henne og andre prostituerte.

Mari har flere år bak seg som prostituert på gata

MISTET MOTET: «Mari» har ikke troen på at evalueringen av sexkjøpsloven vil bedre situasjonen for prostituerte.

Foto: Ida Anna Haugen / NRK

– Jeg er lei av diskusjonen om du er for eller imot sexkjøpsloven. Loven er jo egentlig uinteressant. Det viktige er hva man gjør for å hjelpe de som er i prostitusjon, sier «Mari» til NRK.

– Vi ble lovet en rekke tilbud når loven trådte i kraft. Ting skulle bli så mye bedre for de prostituerte. Det var mange lovnader, men vi har ikke sett de store forandringene. Nå har jeg gitt litt opp, legger hun til.

Rop om hjelp

Kvinnen i 40-årene vet hva hun snakker om. Siden hun var 18 år har hun i kortere og lengre perioder arbeidet som prostituert på gata i Oslo. Hun kjenner miljøet, på godt og vondt.

– Det var litt tilfeldig at jeg endte i prostitusjonen. Jeg ble kjent med ei som jobbet på gata, var ung og hadde det tøft. I ettertid tror jeg nok det kunne ses på som et rop om hjelp. Det har gjort mye med meg og gitt meg enorme sår på sjelen og fysiske sår, sier hun.

«Mari» mener sexkjøpsloven har gjort miljøet på gata tøffere

TØFT LIV: «Mari» sier hun har hatt nytte av å snakke med en psykolog om sine problemer, og håper tilbudet for prostituerte kan bygges ut så flere får samme hjelp.

Foto: Ida Anna Haugen / NRK

Nå bruker hun erfaringene sine i Nadheims brukerråd, Kirkens bymisjons senter for kvinner og menn med prostitusjonserfaring. Her diskuteres det hva som bør gjøres i prostitusjonspolitikken. «Mari» har hatt mye hjelp i dette arbeidet, i tillegg til at hun har fått psykologhjelp for å bearbeide de traumene hun har hatt. At flere med prostitusjonserfaring skal få mulighet til psykologhjelp er noe hun brenner for.

– For meg har det vært veldig bra. Men folk er forskjellige noen vil snakke om det og andre vil ikke. Det viktige at tilbudet er der for dem som vil, sier hun.

Mener miljøet er farligere

På mandag kommer evalueringen av sexkjøpsloven. Det er ventet at den vil sparke i gang en ny debatt om lovens effekt, og nå er det i utgangspunktet politisk flertall på Stortinget for å fjerne loven.

«Mari» sier hun kommer til å følge med på evalueringen, men hun har ikke tro på at den vil gjøre ting bedre for henne og andre med samme erfaring.

– Jeg tror de som har gjort evalueringen har gjort så godt de kan ut fra de forutsetningene de hadde. Men jeg tror ikke de vil kunne fortelle meg noe jeg ikke vet fra før. Det må settes av mer ressurser til oppfølging, sier hun.

Selv var hun i utgangspunktet imot loven da den kom, men sier hun egentlig er lei av å diskutere en lov som ikke oppleves som relevant. Men hun er klar på at miljøet på gata er blitt tøffere etter at loven kom.

– Det har gått utover jentene og blitt farligere. Før kunne man bruke tid og se an kunden før man bestemte seg for å dra av gårde med dem, men etter at loven kom er det ingen kunder som tør å stoppe opp, og da blir det bare å hoppe inn i bilen og kjøre av gårde, forklarer hun.

– Trenger bedre oppfølging

I stedet for å diskutere sexkjøpsloven håper «Mari» det kan bli større fokus på behovene prostituerte har, og hvilke tiltak man kan sette i verk for å hjelpe folk ut av prostitusjonen.

– Hvis man bare snakker om sexkjøpsloven så glemmer man dem loven var ment å skulle hjelpe. Det finnes ikke en enkel løsning på hvordan de best får hjelp. Det er noen som er i rus, noen som er utsatt for menneskehandel. Det er enormt forskjellige livssituasjoner, og da kan man ikke si at en lov vil gjøre ting bedre for alle, sier hun.

Sexkjøp

TØFFERE MILJØ: Kvinnen NRK har snakket med sier hun opplever miljøet på gata etter sexkjøpsloven som tøffere enn før. Bildet er fra en tidligere anledning.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / Scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger