Hopp til innhold

– Det blir master i Hardanger

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Etter det NRK erfarer, går regjeringen inn for høyspentmaster i Hardanger og dropper dermed sjøkabelalternativet.

De berørte kommunene er tidligere lovet et næringsfond på 100 millioner kroner som plaster på såret. Fylkeskommunen har krevd at dette økes til 500 millioner kroner, men nå er det klart at det blir stående på 100 millioner.

Hardangerrådet skal få stor innvirkning på hvordan disse pengene skal brukes. Tidligere var det fylkeskommunen alene som skulle fordele midlene.

Skapte rabalder

Saken skapte rabalder i fjor sommer, da regjeringen vedtok at det skulle settes opp høyspentmaster mellom Sima og Samnanger i Hardanger.

Terje Riis-Johansen og Jens Stoltenberg

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og statsminister Jens Stoltenberg orienterte om de omstridte kraftmastene i fjor sommer.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Regjeringen måtte da ta en pause fordi det kom så store protester mot prosessen, og fire ekspertgrupper ble satt ned for å vurdere sjøkabelalternativet.

– Det var en erkjennelse av at den prosessen som hadde vært frem til i fjor sommer, hadde vært for dårlig, og at den hadde vært for dårlig forankret, særlig i lokalmiljøet i Hordaland, sier politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam.

– Den stormen kom som en overraskelse på regjeringen, som hadde undervuderte det.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Takvam om kraftmaster i Hardanger

Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, sier høyspentmaster var regjeringens sannsynlige konklusjon etter at ekspertutvalgene hadde lagt frem sine rapporter.

De fire forskjellige utvalg leverte 1. februar sine rapporter om ulike sider av å legge sjøkabel med en lengde på 60 kilometer i Hardanger.

Utvalgene mente at sjøkabelalternativet er teknisk mulig, men at det trolig vil koste om lag 3,4 milliarder kroner mer og ta fem år lengre tid enn bygging av høyspentmaster.

– Disse konklusjonene ligger til grunn for den beslutningen regjeringen har tatt nå. Dessuten var det en frykt for hva man måtte ut med av penger hvis også andre deler av landet ville be om sjøkabel i stedet for høyspentmaster, sier leder i NRKs samfunnsredaksjon, Kyrre Nakkim.

– Ikke overraskende

– Betyr prosessen som har vært nå, og ekspertutvalgenes konklusjoner, at regjeringen ikke vil møte like store protester når de nå går inn for høyspentmastene?

– Jeg tror nok de aller mest ivrige aksjonistene har det samme standpunktet som de hadde før, men vi har lagt merke til at for eksempel Hordaland Arbeiderparti, som i fjor protesterte mot luftspenn, nylig har vedtatt å gå inn for mastene likevel. Så motstandsfronten er mye svakere. Høyspentmaster er det forventede resultatet, sier Magnus Takvam.

Bevar Hardanger har kjempet mot kraftlinjene i flere år og er svært skuffet over regjeringens endelige vedtak.

– Det er et hån mot Vestlandet når en selger ut Hardanger-naturen for kortsiktig profitt for oljeindustrien, sier daglig leder i organisasjonen, Audun Klyve Gulbrandsen,

Klokken 14 i dag har regjeringen kalt inn til pressekonferanse om kraftfremføringen mellom Sima og Samnanger.

Der kraftlinjen ikke var omstridt og uansett måtte gå, mellom Samnanger og Kvamskogen, har man allerede satt i gang arbeidet med å sette opp luftledningen.

Statsminister Jens Stoltenberg møtte demonstranter i Norheimsund

Regjeringen møtte massive protester fra lokalmiljøet da de først gikk inn for høyspentmaster i fjor. Her er statsminister Jens Stoltenberg blant demonstranter i Norheimsund, der han har fått overrakt nær 19.000 underskrifter mot strømmaster i Hardanger.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger