NRK Meny
Normal

– Vestlandet må ta regningen selv

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag Tore Onshuus Sandvik mener vestlendingene forkludrer mastedebatten og må ta regninga for sjøkabler selv.

Johan Fredrik Odfjell og Tore O. Sandvik

Tore O. Sandvik (t.h.) mener det er feil at trønderne må betale for sjøkabel i Hardanger. Johan Fredrik Odfjell i Bevar Hardanger (t.v.)

Foto: Scanpix

Dagen før regjeringens fire ekspertutvalg legger fram sine utredninger om strømoverføring i Hardanger, kunne NRK i dag fortelle at rapportene konkluderer med at løsningen med sjøkabel blir både dyrere og vanskeligere enn tidligere antatt.

– Spar på strømmen

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag Tore O. Sandvik (Ap) ga i Politisk kvarter i morges uttrykk for at det er uaktuelt for folk i Midt-Norge å betale for mastemotstandernes våte kabeldrøm.

– Hvis Vestlandet og Bergens befolkning vil gamble på at våre fremste eksperter på strøm og strømforsyning tar feil, så værsågod. Men den regningen vil ikke vi være med på, den får de ta selv, sier Sandvik.

Sandvik mener bergenserne egentlig bør klare seg uten nye kraftledninger, og heller følge trøndernes eksempel ved å spare på strømmen.

– Vi har satt i gang en storstilt utredning i Midt-Norge hvor vi vil spare over to terrawattimer gjennom energiøkonomisering. Vi drømmer og ønsker at man snarest på Nordvest-landet bygger nye «miljømaster» for å frakte fornybar energi opp til oss. Vi er lei av å betale i dyre dommer for atomkraft fra Sverige.

– Mastemotstandere uten troverdighet

– Om de ikke ønsker dem i Bergen, skal de få slippe. Men vi i Midt-Norge ønsker dem, og da må de ikke forkludre debatten med masse merkverdige påstander om monstermaster, sier Sandvik.

Han mener det er merkelig at vestlendingene støtter byggingen av Hardangerbroen, men er motstandere av høyspentmaster over fjorden.

– De som har skreket og gnålt seg til en enorm bro i Hardanger har ingen troverdighet når det gjelder å kjempe mot «miljømastene» som skal frakte fornybar energi. Det er en bro med lengre spenn enn Golden gate med 202 meter høye brotårn. En skikkelig monsterbro, sier Sandvik.

– Manglende vurdering

Styremedlem i folkeaksjonen Bevar Hardanger Johan Fredrik Odfjell viser til at Bergen kommune i forrige uke satte seg som mål å redusere strømforbruket med 20 prosent fram til 2020.

Han mener det fortsatt ikke er tatt en skikkelig vurdering av hvor reelt behovet for nye kraftlinjer til Vestlandet egentlig er.

– Det vesentligste behovet for kraftlinjene falt bort i 2007 da regjeringen besluttet at man ikke skulle bygge ut Troll-produksjonen. Men vi har aldri fått en ny vurdering. Det har blitt motarbeidet av Statnett og Olje- og energidepartementet, sier Odfjell.

– Man har ikke utredet det reelle alternativet for Hardanger. Å forsterke nettet, å se på den reelle forbruksutviklingen og ta i bruk avanserte styresystemer, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger