Hopp til innhold

– Sjøkabel er mulig - men dyrt

Legging av sjøkabel i Hardanger vil koste mer enn master og ta lenger tid å bygge. Det er blant konklusjonene til de regjeringsoppnevnte ekspertutvalgene.

Pressekonferanse Hardangersaken

Utvalgslederne for Hardanger-rapportene: Arild Hervik, Fridrik Baldursson, Göran Andersson og Roland Eriksson.

Foto: Helge Carlsen

– Pris er et argument vi må ta med i vurderingen, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Han fikk i dag overlevert konklusjonene fra de regjeringsoppnevnte utvalgene som har vurdert muligheten for sjøkabel i Hardanger.

Les utvalgenes rapporter her!

Store inngrep

Det er mulig å legge en sjøkabel, men det vil ta fem år lenger tid å bygge den, det vil være problemer med ilandføring, og det er vanskeligheter knyttet til trasévalget, konkluderer utvalgene med i sine rapporter.

Terje Riis-Johansen

Olje- og energiminister ville ikke konkludere etter å ha fått overlevert rapporten fra de fire ekspertutvalgene.

Foto: Helge Carlsen

De regner med at byggingen av en sjøkabel vil ta mellom fire og ti år - trolig sju år.

En sjøkabel vil dessuten bli mye dyrere enn høyspentmaster.

Å legge sjøkabel vil ha investeringskostnader på mellom fire og seks milliarder kroner, i tillegg til driftskostnader på fem prosent. Investeringskostnadene for mastene er beregnet til én milliard kroner.

Ilandføringsanleggene vil gjøre store inngrep i naturen, og vil ruve veldig i landskapet, ifølge utvalget.

Les også: Positive reaksjonar på sjøkabel-rapportar

1000 kr per husstand

Alle norske husstander vil måtte betale 90 kroner ekstra i året de neste 35 årene for å finansiere sjøkabel, konkluderer samfunnsøkonom Arild Hervik, som har regnet på kostnadene.

Om man kun sender regningen til den berørte Bergens-regionen, blir regningen 1000 kroner årlig per husstand.

Men om man bygger sjøkabel, kan dette også få en smitteeffekt slik at det blir krav om sjøkabel i stedet for annen planlagt kraftutbygging.

I så fall vil alle norske husstander få en ekstraregning på 730 kroner årlig de neste 35 årene.– Ingen umiddelbar strømkrise

Et av utvalgene tok for seg konsekvensene av at man trenger lengre tid på en ny overføringsforbindelse til bergensområdet (BKK-området).

Utvalget anser at det selv uten nye tiltak, mest sannsynlig vil være få timer med ren strømmangel i Bergens-området de neste ti årene.

Ved alvorlig feil på dagens linjenett risikerer 85.000 strømkunder i regionen å miste strømmen.

Video 3c02d8c0-85fd-4289-b1a4-1d14cdc660b8.jpg

VIDEO: Byrådsleder i Bergen, Monica Mæland, leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken og ordfører i Ulvik Mona Hellesnes kommenterer utvalgenes rapporter.

Konkluderer ikke

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen trakk ingen konklusjoner da han mottok de fire uavhengige rapportene om sjøkabel-løsning på deler av kraftledningen mellom Sima og Samnanger.

– Jeg er imponert over det grundige arbeidet utvalgene har utført. Det blir veldig spennende å nå gå inn i denne materien.

Dette kom vel som bestilt?

– Jeg vil ikke konkludere nå. Vi må ta oss tid til å sette oss inn i disse rapportene. Forsyningssikkerhet, pris og miljø må med i totalvurderingen.

Eksperter

Regjeringen gikk i fjor sommer inn for at kraftlinjen mellom Sima og Samnanger i Hardanger skulle gå i luftspenn.

Men etter voldsomme reaksjoner fra lokalbefolkningen og stup på meningsmålingene for regjeringspartiene, kunngjorde olje- og energiminister Terje Riis Johansen i slutten av august at de på nytt ville utrede muligheten for sjøkabel.

Fire regjeringsutnevnte utvalg bestående av eksperter fra inn- og utland har det siste halvåret jobbet uavhengig av hverandre for å konsekvensutrede en sjøkabel.

I ettermiddag mottok ministeren konklusjonene fra utvalgene under et møte på Gardermoen.

Vanskelig og dyrt

I går kunne NRK fortelle at utredningene konkluderer med at alternativet med sjøkabel vil bli både dyrere og vanskeligere å gjennomføre enn tradisjonelle kraftlinjer i spenn over fjorden.

Bunnforholdene i området ble undersøkt i høst. En av konklusjonene er at det er bratt der kabelen skal gå ned i fjorden, og komme opp fra vannet.

Kabelløsninger er også dyrere: Kostnadsberegningene fra 2006 tok ikke hensyn til pris på anleggene i vannkanten i kabelendene. Totalprosjektet blir dyrt, viser de nye beregningene.

Rask behandling

De fire rapportene skal gi regjeringen den faglige ryggdekningen for det alternativet som til sjuende og sist blir valgt.

Riis-Johansen har gjort det klart at ekspertenes anbefalinger vil veie tungt, men at de dog skal underlegges en overordnet politisk vurdering.

Regjeringen har antydet overfor lokale ordførere at saken skal få rask behandling i departementet.

Riis-Johansen har varslet en bred høring for alle involverte parter 10. februar. Et par uker senere vil trolig saken kunne presenteres på nytt.

AKTUELT NÅ