Hopp til innhold

Ber folk som får trusler fordi de hjelper flyktninger, om å varsle politiet

Frivillige som hjelper flyktninger og som får hatmeldinger og trusler, bør politianmelde, mener Ingrid Aspelund, leder i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom.

Ingrid Asplund i Norsk Folkehjelp om trusler mot dem som hjelper flyktninger.

Ingrid Aspelund i Norsk Folkehjelp sier truslene har økt det siste året, og at det er voksne menn som oftest er avsender.

Nær halvparten av frivillige som hjelper flyktninger og migranter, mottar trusler om vold og seksuelle overgrep fra meningsmotstandere. Det viser en oversikt NRK har laget blant 60 frivillige.

De forteller om ubehagelige meldinger med hets, sjikane og direkte trusler. 11 av hjelperne som har vært synlige i mediene, sier de har fått det de tolker som drapstrusler. Andre har fått trusler om vold og seksuelle overgrep fra meningsmotstandere.

Ingrid Aspelund i Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom har selv opplevd sterkt nedsettende karakteristikker, og fått råd om at hun som landssviker burde flytte til Groruddalen.

– Jeg har fått hatmeldinger på Facebook og e-post med stygge, sexistiske, ubehagelige, truende og hatefulle meldinger. Og de kommer fra voksne folk, sier hun til NRK.

Truslene øker

Kristina Quitano

Kristina Quitano var som frivillig på Lesvos, kom hjem til grove trusler.

Hun er ikke alene. Mange medlemmer i Norsk Folkehjelp får slike meldinger. Hun sier angrepene og truslene har økt det siste året. Godt voksne menn kaller medlemmene alt fra islamist til muslimelskere.

Også medlemmer av «Dråpen i havet» og «Refugees welcome to Norway» får trusler.

Truslene blir framsatt i brev, e-post, sms og på sosiale medier, og flere er politianmeldt. I noen tilfeller har politiet anbefalt voldsalarm og politibeskyttelse.

Går begge veier

Einar Aas, seksjonssjef for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, sier trusler som politianmeldes blir fulgt opp.

– Vi ser hets og trusler i sosiale medier mot dem som engasjerer seg for migranter og asylsøkere. Men det går også andre veien, mot de innvandringskritiske, sier han.

– De som mottar trusler og som føler seg utrygge, bør kontakte politiet og anmelde forholdet, sier Aas.

AKTUELT NÅ