Hopp til innhold

– Stoltenbergs samtale forgiftet forholdet til Det hvite hus

Statsminister Jens Stoltenberg var ikke ærlig om innholdet i telefonsamtalen han hadde med daværende president George W. Bush. Det forteller en amerikansk kilde med innsyn i den betente saken til NRK.

Bush snakker med Stoltenberg på NATO-møte i 2008

Jens Stoltenberg fikk aldri besøke president George W. Bush i Det hvite hus, men snakker her med ham på et NATO-møte i 2008.

Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

Jon Gelius, Washington
Foto: NRK

Måten Stoltenberg håndterte gratulasjonstelefonen fra Bush på, forgiftet forholdet til staben i Det hvite hus, ifølge NRKs kilde.

Det var Aftenposten som natt til onsdag skrev at samtalen var grunnen til at Stoltenberg aldri ble invitert til Det hvite hus.

– Dette skulle jo være en hyggelig gratulasjonstelefon til en nyvalgt norsk statsminister fra verdens mektigste leder, USAs president, men så klarte Jens Stoltenberg å kludre dette til, sier NRKs velinformerte amerikanske kilde, som kun vil uttale seg under fullstendig anonymitet på grunn av sakens betente karakter.

– Reagerte med vantro

Det hvite hus mente ifølge NRKs kilde at Stoltenberg ikke var ærlig om innholdet og at spørsmålet om norske offiserer i Irak ikke var et direkte tema i den korte telefonsamtalen.

– Det ville være upassende av Norges statsminister å ta opp en kontroversiell sak når USAs president ringer for å gratulere ham med valget, sier kilden.

President Bushs nærmeste rådgivere skal ha reagert med vantro på at Stoltenberg ga en offentlig gjengivelse av telefonsamtalen som de hevder ikke var korrekt. NRKs kilde sier at førsteinntrykket til staben i Det hvite hus av Stoltenberg, var uærlighet.

– Håndteringen av telefonsamtalen forgiftet forholdet mellom staben i Det hvite hus og norske myndigheter, hevder den amerikanske kilden.

Statsminister Jens Stoltenberg bekrefter ovenfor NRK at det «oppstod uklarhet» etter samtalen han hadde med George Bush i 2005.

Ville ikke prioritere Norge

Det understrekes at Norges holdning til Irak var velkjent for president Bush og at han aksepterte holdningen, men det var den mektige staben rundt president som ble forarget over det de oppfattet som uærlighet.

Forholdet mellom president Bush og Stoltenberg ble opprettholdt som profesjonelt og de to møttes i ulike sammenhenger både i FN og NATO, men staben i Det hvite hus sørget for at Stoltenberg ble skjøvet nedover på prioriteringslisten over hvem som fikk innpass i det ovale kontor i Det hvite hus.

Telefonsamtalen påvirket dermed direkte forholdet mellom Norge og USA, og kilder NRK har snakket med sier det gjorde det håpløst også for den amerikanske ambassaden i Oslo å prøve å få innpass for en norsk statsminister i Det hvite hus.

Staben til president Bush ville rett og slett ikke prioritere Jens Stoltenberg i køen av verdensledere som ønsket en samtale på tomannshånd med USAs president.

Les mer:

Video Stoltenberg om Bush-samtale i Kveldsnytt

Stoltenberg om Bush-samtale i Kveldsnytt i 2005

AKTUELT NÅ