Hopp til innhold

– Kommer ikke til å gå inn i detaljer på samtalen seks år etter

Statsminister Jens Stoltenberg bekrefter at det «oppstod uklarhet» etter samtalen han hadde med George Bush i 2005. Samtidig sier Stoltenberg at han ikke ønsker å gå inn i detaljer om samtalen, «seks år etter».

Video Jens Stoltenberg om samtalen med Bush 2005

Jens Stoltenberg sier at internasjonale nyhetsbyråer var med på å spre uklarhet om samtalen.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

I en telefonsamtale med Jens Stoltenberg den 15. september 2005 skal USAs president Geroge Bush ha gratulert Stoltenberg med statsministerposten.

Den i utgangspunktet ukontroversielle telefonsamtalen fikk imidlertid etterspill.

Til norske medier sa Stoltenberg at han hadde fortalt til Bush at Norge ville trekke ut de siste 15–20 offiserene som Norge hadde stasjonert i Irak. Ifølge kilder avisa Aftenposten har snakket med, var ikke dette tilfelle.

George W. Bush

Ifølge kilder Aftenposten har snakket med skal George W. Bush ha ment at Stoltenberg snakket usant om en telefonsamtele.

Foto: Brendan Hoffman / Afp

Da amerikanerne fikk se ambassadens gjengivelse av Stoltenbergs uttalelser til norske medier, ble de rasende, skriver avisa.

De nektet for at Stoltenberg hadde sagt til Bush at Norge ville trekke ut sine soldater fra Irak, og mente statsministeren ikke snakket sant om samtalen.

– Hva sa du om norske offiserer i Irak da Bush ringte deg i 2005?

– Det var kjent før den samtalen, og det var kjent etter samtalen at den nye regjeringen i 2005 ville trekke sine norske styrker ut av Irak. Etter samtalen oppstod det uklarhet om det som ble sagt, sier Stoltenberg til NRK.

Vi har gitt uttrykk for at vi ønsker at norske offiserer ikke lenger skal være i Irak.

Stoltenberg til NRK om samtalen med Bush, til Dagsnytt i 2005

Statsminister Jens Stoltenberg om samtalen med Bush i Kveldsnytt 15. september 2005. Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Stoltenberg om Bush-samtale i Kveldsnytt

Stoltenberg om Bush-samtale i Kveldsnytt i 2005

– Kommer ikke til å gå inn i detaljer

Stoltenberg mener internasjonale nyhetsbyråer var med på spre uklarhet om innholdet i samtalen.

– Jeg måtte først forholde meg til meldinger fra en del internasjonale byråer som kunne tyde på at Norge ville videreføre sitt engasjement i Irak, det var feil, sier Stoltenberg.

I et møte før regjeringsskiftet med USAs ambassadør til Norge under George Bush, Benson K. Whitney, sier Stoltenberg at uklarheten etter telefonsamtalen ble oppklart.

Benson K. Whitney

Benson K. Whitney, USAs ambassadør til Norge under president George Bush.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Det viktigste var at politikken var kjent. Norge hadde bestemt seg for å trekke soldatene ut av Irak, noe vi fulgte opp.

– Sa du konkret til Bush at Norge ville trekke ut offiserene?

– Jeg kommer ikke i dag, seks år etterpå, til å gå inn i detaljene på en samtale. Jeg hadde en ryddig og god samtale med USAs ambassadør, der det som var av usikkerhet og misforståelser rundt den samtalen ble klarlagt før regjeringsskiftet i 2005.

Stoltenberg presiserer at norsk politikk var kjent før valget.

– Vi fulgte opp akkurat det vi hadde sagt, nemlig at de norske soldatene skulle trekkes ut av Irak, og siden har det ikke vært noe tema som er tatt opp med meg, og vi har hatt et utmerket samarbeid både med Bush-administrasjonen og Obama-administrasjonen, sier Stoltenberg.

Han legger imidlertid ikke skjul på at Norge har hatt sine uenigheter med USA og Bush-administrasjonen, blant annet om Irak-spørsmålet.

Stoltenberg mener det er vanskelig å forholde seg til påstandene fra Aftenpostens anonyme kilder om at han gjenga samtalen med Bush galt, nettopp fordi de er anonyme.

– Jeg er nok redd for at telefonsamtalen Stoltenberg hadde med Bush i høst, som amerikanerne oppfattet helt annerledes enn hva som ble redegjort for her hjemme, kan ha satt sine spor.

Tidligere utenriksminister Jan Petersen (H), til NRK i 2006

– Telefonsamtalen satte sine spor

Dette er ikke første gang telefonsamtalen i 2005 trekkes fram som en mulig forklaring på at Stolenberg aldri ble invitert inn i det ovale rommet mens Bush var president.

Allerede i 2006 sa tidligere utenriksminister Jan Petersen dette til NRK:

– Jeg er nok redd for at telefonsamtalen Stoltenberg hadde med Bush i høst, som amerikanerne oppfattet helt annerledes enn hva som ble redegjort for her hjemme, kan ha satt sine spor.

Petersen er nå Norges ambassadør til Østerrike, og er for tiden på ferie i New York.

Petersen sier på telefon til NRK.no at han står for det han sa i 2006, men legger til at han ikke ønsker å si noe mer om saken på det nåværende tidspunkt.

– Det blir helt feil av meg, som ansatt i utenrikstjenesten, å si noe om min overordnede. Dette er en praksis jeg er helt konsekvent på, sier Petersen.

Petersen ønsker heller ikke å kommentere hvordan det kom til hans kjennskap at telefonsamtalen kunne ha ha «satt sine spor».

– Jeg står for det jeg sa den gangen, men ønsker ikke å kommentere dette ytterligere, sier Petersen.

Jan Petersen

Utenriksminister i Bondevik-regjeringen, Jan Petersen, sa i 2006 at samtalen «hadde satt sine spor».

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Om samtalen med Bush i 2005 sa Stoltenberg den gang følgende til NRK:

– Jeg takket for gratulasjonene og lykkeønskningene, og sa at de tre partiene som nå forhandler om en felles regjeringsplattform nå er enige om at hovedlinjene i norsk utenriks - og sikkerhetspolitikk skal videreføres, at vi ønsker å fortsette kampen mot terror, men at vi har gitt uttrykk for at vi ønsker at norske offiserer ikke lenger skal være i Irak.

På spørsmål om Stoltenberg svarte usant til NRK den gangen sier Stoltenberg i dag at «det aldri har vært min mening å si noe som er feil».

– Det jeg gjorde var å følge opp det som var kjent politikk både før samtalen og etter samtalen, nemlig at vi skulle trekke våre soldater ut av Irak.

– Hvilke signaler fikk du fra amerikanerne i etterkant av samtalen med Bush?

– Jeg hadde en samtale med USAs ambassadør før regjeringsskiftet i 2005, der det som var av uklarheter og usikkerhet rundt den samtalen ble avklart, og siden har ikke det vært noe tema, sier Stoltenberg.

– Dette har ikke skapt noen problemer i forholdet med USA, selv om det selvsagt har vært uenighet med Bush-administrasjonen knyttet til Irak-krigen og klimapolitikken.

– Tror ikke samtalen er grunnen

Stoltenberg tror ikke samtalen i 2005 er grunnen til at han ikke har blitt invitert til Det hvite hus tidligere.

– Jeg har ikke tro på at den samtalen har skapt noen problemer, fordi jeg hadde en ryddig og god samtale med USAs ambassadør om den samtalen (med Bush, journ.anm.). Norsk politikk var også vel kjent både før valget, og før samtalen, og det var den politikken vi videreførte etter valget i 2005.

Om forsøkene på å besøke Det hvite hus tidligere, sier Stoltenberg at han har hatt gleden av å ha «flere nyttige møter med USAs president, både i Oslo, i FN og under NATO-toppmøter».

– Det har vært et godt samarbeidsforhold med USA, både med den nåværende og den forrige administrasjonen, selv om det var uenighet, særlig med den forrige administrasjonen.

– Du har aldri lurt på om dine uttalelser i 2005 var grunnen til at du ikke fikk besøke Det hvite hus? Bondevik var for eksempel i Det hvite hus tre ganger.

– Det har aldri vært bragt opp som et tema, og det avgjørende her er at den politikken vi hadde overfor Irak var vel kjent før regjeringsskiftet i 2005, og det var den politikken vi fulgte opp etter regjeringsskiftet. At det var uenighet om den politikken er vel kjent, fordi vi hadde ulike synspunkter på krigføringen i Irak, sier Stoltenberg.

I morgen møter Stoltenberg president Obama i Det hvite hus, etter å ha blitt invitert av Barack Obama. Det er første gang i sin tid som statsminister Stoltenberg besøker Det hvite hus.

AKTUELT NÅ