Hopp til innhold

– Derfor ble Stoltenberg aldri invitert

Jens Stoltenberg løy til norsk presse om en samtale med George W. Bush. Slik forklarer amerikanske kilder at han aldri ble invitert til Det hvite hus.

President George W. Bush i telefonen med Rudy Guiliani

USAs tidligere president George Bush skal ifølge anonyme kilder ha blitt irritert på Jens Stoltenberg etter en telefonsamtale i 2005. Her er han på telefonen med Rudy Giuliani.

Foto: DOUG MILLS / AP

Påstandene kommer fram i Aftenposten i dag.

Avisa har snakket med åtte ulike kilder som alle forteller det samme: Jens Stoltenberg snakket ikke sant da han svarte norske journalister om innholdet i en telefonsamtale med Bush for seks år siden.

Ringte for å gratulere

Da Stoltenberg tok over for Kjell Magne Bondevik som statsminister i 2005, ringte Bush for å gratulere ham, kort tid etter stortingsvalget.

Etterpå ble Stoltenberg intervjuet av pressen om samtalen. Da fortalte han at han skal ha sagt til den amerikanske presidenten at Norge ville trekke ut de siste soldatene de hadde i Irak.

Hør hva Stoltenberg sa i NRK Dagsnytt om samtalen med Bush:

Rasende amerikanere

Da amerikanerne fikk se ambassadens gjengivelse av Stoltenbergs uttalelser til norske medier, ble de rasende, skriver Aftenposten.

De blånektet for at Stoltenberg hadde sagt til Bush at Norge ville trekke ut sine soldater fra Irak, og mente statsministeren ikke snakket sant om samtalen.

Lite hjalp det at Stoltenberg svarte at dette burde allerede være gamle nyheter for USA, siden både Ap og SV i valgkampen hadde lovet å trekke soldatene ut av Irak.

– Amerikanerne mente Stoltenberg var uærlig. Det husker jeg, men jeg vet ikke om hva. Det er ikke vanskelig å markere uenighet med amerikanerne, men det går ikke å være uærlig, sier en norsk kilde, som den gang var sentral, til avisa.

– «Svartelistet»

Jan Petersen

Tidligere utenriksminister, Jan Petersen, har tidligere uttalt til NRK at en telefonsamtale mellom Bush og Stoltenberg om Irak 'kan ha satt sine spor'.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Ifølge de amerikanske kildene Aftenposten har snakket med, skal dette ha ført til at Stoltenberg ble «svartelistet,» og aldri invitert til Det hvite hus mens Bush var president.

Dette er ikke første gang telefonsamtalen i 2005 trekkes fram som en mulig forklaring på at Stolenberg aldri ble invitert inn i det ovale rommet mens Bush var president.

Allerede i 2006 sa tidligere utenriksminister Jan Pettersen til NRK at:

– Jeg er nok redd for at telefonsamtalen Stoltenberg hadde med Bush i høst, som amerikanerne oppfattet helt annerledes enn hva som ble redegjort for her hjemme, kan ha satt sine spor.

Oppsikt og undring

Det var ingen hemmelighet at den rødgrønne regjeringen i Norge og Bush-administrasjonen hadde ulike utenrikspolitiske syn og prioriteringer.

Likevel stusset flere politikere og journalister på at Stoltenberg aldri ble invitert inn til Bush.

– Vi merket at andre nordiske lands statsministere kom og gikk, og Bondevik hadde jo vært der tre ganger, så vi skjønte at noe var galt, forteller NRKs korrespondent Jan Espen Kruse.

– Vi har hatt et godt forhold

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg hevder han hele tida har hatt et godt forhold til USA.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Statsminister Jens Stoltenberg hevder overfor Aftenposten at han «aldri mente å si noe feil» i samtalen med presidenten.

Han tror ikke at telefonsamtalen og Bush´ reaksjon var årsaken til at han aldri fikk noen invitasjon til Det hvite hus.

– Vi har hatt et godt forhold til USA hele veien, sier Stoltenberg.

Torsdag får Stoltenberg møte USAs president Barack Obama i Det hvite hus.

Han har truffet både George W. Bush og Barack Obama ved flere anledninger, men han aldri besøkt Det hvite hus som statsminister før.

SISTE NYTT

Siste nytt