– Folk må ikke endre oppførsel på grunn av terrorfrykten

Det er farligere å sykle til jobben enn å leve med en terrortrussel hengende over seg. Men det vi ikke kan kontrollere gjør oss mer engstelig, sier psykolog Anders Skuterud.

Anders Skuterud

Å leve i frykt er å la terroristene lykkes i sitt mål, mener psykolog Anders Skuterud.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Starten av 2015 har vært preget av terroraksjonen i Frankrike. I går slo belgisk politi til mot terrorister som planla anslag i landet. Samtidig melder CNN om 20 sovende terrorceller som er klare til å slå til i fire europeiske land.

I kjølvannet av Paris-terroren, ble det framsatt trusler om at Norge er neste mål på lista for terroristene.

Den evige terrortrusselen kan ta nattesøvnen fra noen hver.

– Lev som normalt

Seniorrådgiver i Norsk Psykologforening Anders Skuterud sier at vi ved å leve i frykt faktisk gjør det terroristene ønsker å oppnå med sine aksjoner.

– Vi vet ikke hvor eller når et angrep kommer. Det gjør oss ganske avmektige, og det igjen skaper angst, sier Skuterud til NRK.

Men han understreker at det er viktig at frykten ikke tar overhånd, og at vi fortsetter å leve som normalt.

– Det er lett å tenke at man ikke bør legge ut på reise, eller må være spesielt forsiktig. Men jeg vil utfordre alle til å ikke endre oppførsel og håndtere dette på en roligst mulig måte, sier psykologen.

– Forholdsregler kan innskrenke oss mer enn det burde, legger han til.

Behov for kontroll

Psykologen trekker fram hvordan Norge taklet situasjonen etter terrorangrepene 22. juli.

– Etter at det var over fikk vi plassert det på en god, psykologisk måte. Det var ikke lenger noe vi måtte fortsette å være redde for. Men den nye terrortrusselen henger over oss og gjør at vi ikke føler kontroll. Det er viktig for oss å ha orden i hodet og få ting på plass, sier Skuterud.

Han sier det er viktig at vi minner oss selv på at vi allerede i dag utsetter oss for mye farlig, men at det nå har fått en ny dimensjon ved seg.

– Jeg sykler fram og tilbake til jobb, og utsetter meg ved det for større fare enn terrortrusselen. Men da har jeg en følelse av kontroll over faren jeg utsetter meg for, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger