– Elevene som ikke driver med idrett på fritiden blir taperne

Elevorganisasjonen synes det er bra at jenter ønsker seg mer styrketrening i gymtimen. – Hinsides å erstatte gym med fitnesstrening, mener forsker.

Foreslår gym før skolestart

TRENINGSTIME: Elevorganisasjonen mener dagens gymtime utelukkende har blitt en gymtime. De ønsker mer styrketrening og mer fokus på helse og kosthold.

Foto: Tonje Eide / NRK

– Vi opplever at det er en treningstime der elevene som driver med organisert idrett på fritiden kommer ut som vinnerne. De er gode i ballsport og derfor får de toppkarakterer, mens de elevene som ikke driver med fritidsaktiviteter som er idrett blir taperne, sier Kristoffer Hansen, leder i Elevorganisasjonen.

Kristoffer Hansen

Leder i Elevorganisasjonen, Kristoffer Hansen

Foto: Nora Evensmo Hvistendahl / NRK

En ny studie viser at flere jenter ønsker at gymlæreren skal fungere mer som en personlig trener som kan hjelpe dem til å forme kroppen i stedet for den tradisjonelle gymmen med ballspill og lagspill.

Studien består av dybdeintervjuer med en 10. klasse.

Hansen mener at skolen har bommet på hensikten med faget og at det har blitt for gammeldags.

– Elever ser i stor grad på kroppsøvingsfaget som utelukkende en treningsøkt. Det gjør at mange ikke liker det fordi de ikke er vant til å trene. Når læreren legger opp til håndball, fotball eller innebandy så skjønner jeg at folk heller ønsker å drive med styrketrening, sier Hansen.

– Hinsides

Jorunn Sundgot-Borgen

Professor i fysisk aktivitet og helse ved Norges idrettshøgskole, Jorunn Sundgot-Borgen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Professor i fysisk aktivitet og helse ved Norges idrettshøgskole, Jorunn Sundgot-Borgen, mener det er problematisk hvis man tar med seg fitnesskulturen inn i kroppsøvingstimene.

– Kroppsidealet som mange av jentene har er usunne kropper på manipulerte bilder eller jenter som har ekstreme trenings- og spiseregimer som ikke er forbundet med god helse, sier hun og legger til:

– Det er flott at de vil trene og ta vare på kroppen, men når det blir så ekstremt at de vil bytte ut ordinær kroppsøving med fitnesstrening er det helt hinsides. De har behov for det som er lagt opp til i kroppsøvingstimene, sier hun.

Sundgot-Borgen mener det heller er viktig at elevene gjør ulike aktiviteter i kroppsøvingstimene slik at det ikke blir mer fokus på kroppsidealet som jentene har.

– Burde legge opp til styrketrening i fritimene

Elevorganisasjonen mener derimot at det er bra at elever ønsker å trene mer styrke i gymtimene.

– Det er veldig positivt at elever ønsker å trene i skoletiden, og skole burde legge opp til styrketrening i fritimer eller etter skoletid som elevene kan ha tilgang på, sier Hansen.

Han ønsker at kroppsøvingsfaget heller lærer elevene mer om hvordan man får et sunt forhold til sin egen kropp sammen med fokus på trening og kosthold.

– jeg mener det er viktig å se på kroppsøvingsfaget som et allmenndannende fag som ser på et sunt kosthold og en sunn livsstil enn at det bare skal være en treningstime midt i uken, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger