Hopp til innhold

– Én av ti dropper seremoni ved dødsfall

En av ti pårørende dropper seremoni ved dødsfall, ifølge tall fra en av de store begravelsesbyråene.

Svart gravstein, og mye løv på bakken.

SISTE HVILESTED: Det er ikke alle som ønsker en markering når nære pårørende går bort. Noen blir stedt til hvile uten seremoni.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– For noen kan det å slippe å møtes være viktig, fordi man er i en sorgprosess. Dødsfall er veldig intimt. Som etterlatt er du i en sårbar situasjon, sier administrerende direktør i Fonus begravelsesbyrå, Marita Eikenes.

I enkelte tilfelle bestiller de pårørende kun kiste, transport av avdøde og gjennomføring av gravferd eller kremering.

– Cirka ti prosent av våre kunder har ikke seremoni i forbindelse med dødsfall. Årsaken kan være uvennskap i familien, privatøkonomi eller at de rett og slett ikke ønsker seremoni, sier Eikenes.

Må megle mellom pårørende

Når de pårørende har lite kontakt, ikke er på talefot og har vidt forskjellig oppfatninger, forsøker begravelsesbyrået å finne en felles løsning.

– Av og til kan det være en utfordring å bli enige om hvordan det skal foregå, hvor avdøde skal gravlegges og andre spørsmål. Da megler vi mellom partene. Klarer de ikke å bli enige er det kommunen som bestemmer gravsted, sier Eikenes.

Det finnes mer brutte relasjoner i dag enn tidligere, noe som gjør at man kanskje ikke ønsker å ha en seremoni

Direktør i Virke Gravferd, Gunnar Hammersmark

Direktør i Virke Gravferd, Gunnar Hammersmark, tror oppløste familier kan forklare hvorfor noen lar være å markere at familiemedlemmer går bort.

– Det finnes mer brutte relasjoner i dag enn tidligere, noe som gjør at man kanskje ikke ønsker å ha en seremoni, sier Hammersmark.

Flere bestiller på nett

I Stockholm er antall seremoniløse begravelser fordoblet på to år, melder Dagens Nyheter. Mange svenske byrå tilbyr seremoniløse begravelser på nett.

– I Sverige og Danmark ser vi en økning. Fremveksten av nettbaserte byrå har ført til en økning av de såkalte direktebegravelsene hvor du kan bestille hele seremonien på nett. Vi tror at utviklingen i våre naboland også vil komme til Norge. Vi har en ny generasjon pårørende som er vant til å bruke nettet, sier Hammersmark.

Av de største begravelsesbyråene i Norge er Fonus ledende på å tilby begravelser direkte på nett.

Tradisjonen ved dødsfall er sterk i Norge, men innholdet og type seremoni er i sterk endring

Administrerende direktør i Fonus begravelsesbyrå, Marita Eikenes

– I september valgte 6,7 prosent av våre kunder nettløsningen. Vi forventer at halvparten av våre oppdrag vil skje på nettet innen ti år, sier Marita Eikenes.

Mer individuelle seremonier

Fortsatt er det slik at de fleste velger seremonier, men innholdet er i forandring.

– Tradisjonen ved dødsfall er sterk i Norge, men innholdet og type seremoni er i sterk endring. Den nye generasjonen velger mer individuelt og personlig enn før. Vi er ikke så konforme lenger. Kirken er relativ fjern for folk flest, mener Marita Eikenes.

– Vi ser ofte at det etableres minnesider på nett, og det tennes lys. Behovet for å markere følelsene sine knyttet til dødsfall er sterkere enn noen gang, sier Gunnar Hammersmark.

Ifølge kirkelig årsstatistikk for 2013 så valgte 90,2 % kirkelig gravferdsrituale ved gravferd.

– Dette tyder på at folk enten velger en kirkelig gravferdsseremoni eller dropper alt. Det er imidlertid mange som velger rituale i regi av familien, i regi av Human Etisk Forbund eller i regi av en rekke andre trossamfunn, sier direktør i Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, Øystein Dahle.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger