NRK Meny
Normal

Spår dødsannonsenes død

DRAMMEN (NRK): Minnesider på nett er den digitale tidsalderens svar på dødsannonsene. Nå tror begravelsesbyråene at de snart vil overta markedet.

Dødsannonse

De tradisjonelle dødsannonsene i avisene kan stå for fall. Mange velger nå egne minnesider på nett.

Foto: Kim Jansson / NRK

«Kjære mamma, jeg ville bare si at jeg savner deg.» Slik begynner en siste hilsen på en av minnesidene til Jølstad begravelsesbyrå. Stadig fler oppdager fordelene ved å opprette egne minnesider på nett, som andre pårørende, venner og bekjente kan få tilgang til. Her kan de vise sin sorg, tenne et elektronisk lys, eller finne opplysninger om hvor og når begravelsen eller bisettelsen skal finne sted.

Minneside på nett

Slik ser en minneside ut. Besøkende kan hedre den avdøde ved å tenne et elektronisk lys.

Foto: NRK

Digital sorgterapi

– Mange bruker minnesidene som et alternativ til å besøke graven. De skriver ned sine innerste tanker. Vi har fått mange tilbakemeldinger på at dette har vært til hjelp for mennesker i sorg, forteller byråleder Runar Løvaas i Jølstad begravelsesbyrå i Drammen.

Spår dødsannonsenes død

Byråleder Runar Løvaas i Jølstad begravelsesbyrå tror minnesidene vil overta for de tradisjonelle dødsannonsene.

Foto: NRK

Minnesiden spres på sosiale medier slik at flest mulig får tilgang. Tilbudet er helt gratis, i motsetning til hos avishusene, som tar seg godt betalt. En tradisjonell dødsannonse kan koste fra 2000-3000 kroner i en lokalavis, til opp mot det dobbelte i riksavisene.

– Vil overta

Løvaas tror dødsannonsene i avisene står for fall.

– Jeg er helt sikker på at om få år vil papirutgaven av dødsannonsene være borte. Dette er fremtiden, sier Løvaas.

Hvorfor tar dere ikke betalt for tjenesten?

– Dette er ikke mye jobb for oss. Dette er noe vi kan tilby pårørende uten å ta betalt for det, sier han.

Løvaas mener fordelene ved å etablere minneside er mange.

– Mange er skeptiske til å begynne med, men når de får vite de praktiske fordelene, takker de fleste ja.

Viktige for avisene

– Dødsannonsene er viktige for både oss og leserne. Veldig mange er opptatt av å lese dem, spesielt den eldre generasjonen, forteller regiondirektør Victoria C. Schultz i Amedia i Buskerud. Likevel ønsker hun de nye minnesidene velkommen.

Dødsannonsene viktige for avisene

Regiondirektør i Amedia, Victoria Schultz.

Foto: Rune Folkedal

– Jeg tror de kan være et viktig supplement til de tradisjonelle dødsannonsene. Ikke alle er på sosiale medier, og avisen når ut til et bredt publikum, sier Schultz. Hun tror ikke at papiravisenes dødsannonser vil forsvinne med det aller første.

– Vi merker en økende interesse for våre dødsannonser, selv etter at Facebook kom på banen. Jeg tror at minnesider og tradisjonelle dødsannonser bare vil utfylle hverandre, sier hun.