– Ingen tvil om at de hadde oversikt

Tyvene som brøt seg inn hos en gullsmed i Oslo i helga må ha hatt inngående kjennskap til lokalene, sier politiet.

Ukjente gjerningsmenn brøt seg i løpet av helga gjennom fem ståldører og en tykk betongvegg i lokalene til Gullborgen i Storgata i Oslo.

Profesjonelt verktøy

På innsiden fikk tyvene tilgang til hovedlageret til gullsmedkjeden, og stakk av med diamanter og gull til en verdi av opp mot 50 millioner kroner.

John Roger Lund

John Roger Lund

Foto: NRK

– Åstedsteknikerne holder fortsatt på med undersøkelser på stedet. Vi har ikke funnet noe av verktøyet som har blitt brukt, men skadene tyder på at det er profft utstyr, sier etterforskningsleder John Roger Lund ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til NRK.no.

Han sier de vil vurdere å snakke med utstyrsleverandører, men siden verktøyet ikke lå igjen på stedet er det vanskelig å vite hva de skal lete etter.

– Har hatt god kjennskap til stedet

Politiet undersøker nå hvor tyvene har fått detaljkunnskapen om lokalene fra, og kartlegger hvem som har hatt tilgang til lokalene.

– Vi har rutinemessig avhørt innehaveren og gått gjennom rutinene i butikken. Vi undersøker også vaktselskapene og de som transporterer varene, sier Lund som understreker at ingenting så langt tyder på at det kan være snakk om en innsidejobb.

– Men at de har hatt gode kunnskaper om lokalene, er det ingen tvil om, sier Lund til NRK.no.

Etter det NRK erfarer er politiet nå i gang med aktiv etterretning i store deler av det kriminelle miljøet i Oslo på jakt etter rykter og informasjon om helgens brekk.

Politietterforskerne kartlegger hvem som kan være i stand til å gjennomføre en slik jobb, og hvorvidt de nå er i fengsel eller på frifot.
Politiet skal også sjekke alibiet til aktuelle kandidater.

Flere ran i vinter

Flere gullsmeder her i landet har i løpet av vinteren blitt utsatt for ran, men Lund sier de foreløpig ikke har begynt å se på en eventuell sammenheng mellom episodene.

– Men vi har allerede tatt kontakt med kolleger og etterforskningsgrupper på Østlandet, sier Lund.

Oslo-politiet har også tatt kontakt med Kripos som jobber mot utlandet for å få avdekket om det har skjedd lignende anslag i andre land.

Lund sier tyveriutbyttet fra Gullborgen er lett å kvitte seg med:

– Gull er lettomsettelig. Det kan smeltes om og allerede være fraktet ut av landet, sier Lund.

Gode gullpriser

Sammen med moren, Elisabeth og søstrene Christina og Pia, eier Anniken Borgen butikken i Oslo sentrum.

– Da vi kom ned i hvelvet knakk vi bare sammen. Det så helt uvirkelig ut – som om noen fra B-gjengen sto bak, sier Anniken Borgen til NTB.

Søstrene er tredje generasjon som driver butikken som startet i 1954. Det store tyveriet har naturlig nok gjort inntrykk på hele familien. Ennå har de ikke oversikt over konsekvensene.

– Alt gullet som ble borte er stemplet med vårt ansvarsstempel, men dersom det smeltes om, blir det selvfølgelig borte. Gullprisene er også ganske gode for tiden, sier Anniken Borgen til NTB.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste meldinger