NRK Meny
Normal

– Dette er i realiteten å fjerne hele formuesskatten

De to største partiene på Stortinget er enige om at det viktig med et bredt skatteforlik i Stortinget. Men de er rykende uenige om veien frem, og hva som skal prioriteres.

Marianne Marthinsen

Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Skisse til skattereform

Skissen som regjeringen la frem på veien til et nytt skattesystem onsdag var på fem linjer, og snauere enn det opposisjonen ventet.

I går møtte regjeringen kritikk etter at den la frem fem linjer om forslag til nytt skattesystem, som handlet om hvordan formuesskatten på arbeidende kapital skal fases ut over tid.

I dagens politiske kvarter møttes de to største partiene til offentlig debatt for første gang siden forhandlingene på Stortinget startet.

Begge ønsker et bredt forlik om skattereformen, og ønsker en formuesskatt som har en bedre innretning enn dagens system.

Men der stopper enigheten.

– Forslaget som regjeringen har lagt frem innebærer i realiteten en blankofullmakt til Finansdepartementet om å avskaffe hele formuesskatten. Det er det som i realiteten står der, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen.

Høyres Siri Meling sier at forslaget er en invitasjon til å stimulere investeringer i næringslivet og trygge norske arbeidsplasser - og forsvarer avgjørelsen om å ta det vanskeligste først.

– Takk, men nei takk

– Nå må vi bli enig om et mål, og så går vi for en gradvis innfasing. Det gjør at vi kan finne de gode grepene som vi kan enes om, på en lettere måte enn om vi skulle tatt alt på en gang, sier Meling.

Hun sier at regjeringspartiene har tatt signalene fra de andre partiene på alvor i arbeidet frem mot et nytt skattesystem, men at regjeringen er tydelig på at skatten på arbeidende kapital skal fases ut.

– Vi takker ja til en diskusjon om en bedre formuesskatt, men dette er i realiteten en invitasjon til å avskaffe formuesskatten på sikt, og det takker vi nei til, sier Marthinsen.

Hun mener det største problemet med skissen er det som ikke står der.

– Vi er også opptatt av fordelingsprofilen, men det viktigste for de fleste er å ha en jobb. Formuesskatten er også en diskiminering av norsk eierskap. Det har vi en mulighet til å gjøre noe med nå, sier Meling.

– Kaster inn håndkleet

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam sier at det som regjeringen nå i realiteten gjør er å kaste inn håndkleet i første runde.

– Skissen er et uttrykk for at man har gitt opp å finne en løsning i finanskomiteen, nå overlater man til Finansdepartementet å komme med et revidert forslag i statsbudsjettet, sier han.

Takvam mener det er vanskelig å se for seg at man finner et forlik som fullt ut innebærer formuesskatten rett før et stortingsvalg.

– Formuesskatten er jo det som har skilt høyre- og venstresiden i fordelingspolitikken. Jeg er skeptisk til at det går an å enes om dette før et valg, avslutter Takvam.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger