Hopp til innhold

– Dette er en stor skandale

Stortingspolitikere mener NRKs avsløringer om utenlandske IT-arbeideres tilgang til norske pasientopplysninger er svært alvorlig og rokker ved tilliten til helsevesenet.

Kjersti Toppe

Senterpartiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe er svært kritisk til NRKs avsløringer om utenlandske IT-arbeideres tilgang til norske pasientopplysninger.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Torgeir Knag Fylkesnes, stortingsrepresentant for SV

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes i SV karakteriserer det som utilgivelig at personopplysninger for svært mange nordmenn kan ha kommet på avveie.

NRK avslørte onsdag at utenlandske IT-arbeidere har hatt mulighet til å hente ut pasientdata til 2,8 millioner nordmenn de siste ukene.

Nå varsler helseminister Bent Høie at han vil ha mer informasjon fra Helse Sør-Øst. Helseforetaket mener at omfanget er mindre enn det NRKs mange kilder hevder.

I Stortinget onsdag sa Høie på spørsmål fra Arbeiderpartiets Torgeir Michaelsen at han vil be Helse Sør-Øst om en nærmere redegjørelse om påstandene som fremkommer i NRKs reportasjer.

– Intet annet enn en stor skandale

– Denne saken er mye mer alvorlig enn det som hittil har kommet frem i denne debatten. Utenlandske IT-arbeidere har fått tilgang til pasientopplysninger i Norge. Saken er intet annet enn en stor skandale og det rokker ved tilliten til hele det norske helsevesenet, sier helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe i Senterpartiet.

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes i SV reagerer kraftig.

– Det er helt utilgivelig. Personopplysningene til mer enn en tredel av befolkningen kan ha kommet på avveie i utlandet. Vi aner ikke hvor langt ut det har nådd, og hvor mange som har fått tilgang, og om informasjon ahar blitt lekket, sier han til NRK.

Olaug Bollestad

– Hva slags grunnlag ligger det for etiske retningslinjer oppe i dette? Vi er ulike som nasjoner og behandler IT-opplysninger helt ulikt, sier Olaug Bollestad i KrF.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Også Olaug Bollestad fra KrF er kritisk. Fra Stortingets talerstol sa hun at hun hadde store utfordringer med å forstå det som var kommet frem i NRKs reportasjer.

– Det er en utfordring for meg å skjønne det som i dag er kommet frem. At utenlandske IT-arbeidere har fått større tilganger enn de fleste IT-arbeiderne som jobber i Helse Sør-Øst. De IT-konsulentene som har etiske retningslinjer å forholde seg til får altså mindre tilganger, sier hun.

– Har fått forsikringer

Bollestad ville vite hva helseministeren tenkte om hva slags etiske retningslinjer som ligger til grunn for outsourcing av IT-virksomheten i helseforetaket og faren for at opplysninger kommer på avveie.

– Jeg må få komme tilbake til spørsmålet etter at jeg har fått redegjørelsen fra Helse Sør-Øst, om det er det Helse Sør-Øst sine uttalelser i dag som er korrekt, eller om det er opplysningene som NRK hevder de kan dokumentere, sier Høie.

Han sier at når det gjelder den permanente situasjonen har han fått forsikringer fra Helse Sør-Øst om at de som jobber i dette selskapet ikke skal ha samme tilgang som de som jobber i Sykehuspartner i dag har.

Statsråden sier også at det skal gjennomføres sårbarhets- og sikkerhetsvurderinger i forkant av overføring, og at det også skal bygges en rekke sikkerhetsbarrierer.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger