Hopp til innhold

Helseministeren krever nye svar fra Helse Sør-Øst

Helseminister Bent Høie krever flere svar fra Helse Sør-Øst etter NRKs avsløringer om at utenlandske IT-arbeidere har hatt tilgang til sensitive pasientdata.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Helseminister Bent Høie krever flere svar fra Helse Sør-Øst etter NRKs avsløringer om at utenlandske IT-arbeidere har hatt tilgang til sensitive personopplysninger for 2,8 millioner nordmenn.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Helseminister Bent Høie fikk i Stortingets spørretime spørsmål etter NRKs avsløringer onsdag om at rundt 100 IT-arbeidere i Asia og Øst-Europa hatt tilgang og utvidete rettigheter til datasystemet til Helse Sør- Øst de siste ukene.

Informasjon NRK har innhentet viser at IT-arbeiderne har hatt mulighet til å hente ut pasientdata til 2,8 millioner nordmenn.

I fjor ble det bestemt at driften av datasystemer i helseforetaket skulle settes ut til et utenlandsk selskap.

Arbeiderpartiets Torgeir Michaelsen karakteriserte i spørretimen NRKs opplysninger som foruroligende, og stilte spørsmål om hvorvidt statsråden kunne garantere at norske pasientopplysninger ikke kunne komme på avveie.

– Vil be Helse Sør-Øst om mer informasjon

– Kan helseministeren nå garantere at det ikke er IT-arbeidere fra Bulgaria, Malaysia eller andre land som har mulighet til å se på norske pasientopplysninger, spurte Michaelsen fra Stortingets talerstol.

Torgeir Michaelsen

Arbeiderpartiets Torgeir Michaelsen stilte i Stortingets spørretime onsdag spørsmål om hvorvidt helseministeren kunne garantere at utenlandske IT-arbeidere ikke hadde anledning til å se på norske pasientopplysninger.

Foto: Raymond Dalen / NRK

Men en slik garanti kunne ikke helseministeren gi.

I stedet varslet han at han ville be Helse Sør-Øst om mer informasjon.

– Saken i NRK i dag omhandler den transformasjonsfasen man nå er inne i. Det er motstridende opplysninger i det som gis fra Helse Sør-Øst og det som fremkommer i NRK. Jeg kommer derfor til å be om en ytterligere grundigere redegjørelse fra Helse Sør-Øst om de påstandene som fremkommer i NRKs sak, sier Høie.

– Det er en helt klar forutsetning i saken fra Helse Sør-Øst sitt styre at forhold knyttet til personvern og sikkerhet rundt pasientenes personopplysninger skal være ivaretatt. Det er styret i Helse Sør-Øst som har ansvar for å ta denne type beslutninger.

Mener omfanget er mindre enn det NRKs kilder hevder

Ledelsen i Helse- Sør- Øst innrømmer at utenlandske IT-arbeidere har hatt tilgang til sensitiv pasientinformasjon de siste ukene, men mener omfanget er mindre enn hva NRKs kilder hevder.

Tilgangene skal ifølge helseforetaket nå være stengt.

Cathrine M. Lofthus

Cathrine M. Lofthus er administrerende direktør i Helse Sør-Øst.

Foto: Katrine Lunke / Helse Sørøst

– Forrige torsdag fikk jeg informasjon om at 16 bulgarere hadde tilgang til sensitiv informasjon, sier administrerende direktør Cathrine Lofthus i Helse Sør- Øst til NRK.

Denne innrømmelsen kommer etter at NRK gjentatte ganger de siste ukene har stilt spørsmål ved om utenlandske IT-arbeidere har hatt slik tilgang.

–Tilgangene de fikk var ikke permanente, og de er nå stengt. Vi har full kontroll, og vi har en navneliste, og vi har alle sikkerhetsmekanismer på plass, sier Lofthus.

Også i høst stilte Michaelsen spørsmål til helseministeren om statsråden kunne garantere at utenforstående ikke kunne få tilgang til sensitive pasientopplysninger eller kritiske pasientsystemer.

Da svarte Høie blant annet at personell som drifter infrastrukturen ikke skulle ha tilgang til systemer med personsensitiv informasjon som for eksempel pasientjournalsystemet (DIPS) eller andre kliniske eller administrative systemer hvor personopplysninger behandles.

AKTUELT NÅ