Hopp til innhold

– Det er ikke bare å få barn og mene at andre skal ta jobben

Ordningen med «husmorvikarer» for slitne småbarnsforeldre møter motstand. – Vi kan ikke forvente å få sydd puter under armene, sier Christine Fugland Halvorsen.

Barn som gråter

BØR PASSE PÅ BARNA SELV: Ikke alle mener det er en god idé å gjeninnføre ordningen med husmorvikarer som kan tre inn i hjemmet og hjelpe med barnepass når foreldrene er slitne.

Foto: Sannum, Tore / SCANPIX

Norges kvinne- og familieforbund vil ha tilbake ordningen der en «husmorvikar» kan tre inn i hjemmet og hjelpe syke og slitne småbarnsforeldre.

Det har fått mange til å reagere – med både glede og skepsis.

Christine Fugland Halvorsen

SKEPTISK: Christine Fugland Halvorsen mener slitne foreldre ikke kan forvente seg hjelp.

Foto: Privat

Christine Fugland Halvorsen er en av de mange som har debattert saken på NRKs Facebook-side. Hun syns foreldre må ta ansvar for barna sine selv.

– Velger en å bli forelder, så gjør en det. Så vanskelig er det da ikke. Det er ikke bare å få barn og mene at andre skal ta jobben, sier Fugland Halvorsen til NRK.

– Kan ikke forvente hjelp til alt

Hun er selv alenemor for ett barn, har hund, jobber 40 timer i uka og studerer i tillegg. Hun understreker at hun mener syke foreldre skal få hjelp til å passe på barna av hjemmehjelp.

– Men friske foreldre med friske barn må tåle litt. Min mor oppdro tre barn og hadde lite hjelp. Selvsagt er det slitsomt. Men vi kan ikke få hjelp til alt og forvente å få sydd puter under armene.

– Staten skal ikke betale

Redaktør for Kvinneguiden og samfunnsdebattant Susanne Kaluza mener en ordning med husmorvikar høres fristende ut, men kanskje ikke noe staten burde betale for.

Susanne Kaluza

HADDE VÆRT DIGG: Men kanskje ikke statens oppgave, mener Susanne Kaluza.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det hadde selvsagt vært veldig digg, men andre ting er mer relevant enn at tre voksne skal bli betalt av staten for å passe på en baby. Det ene er lengre liggetid på barsel for dem som ønsker det, den andre er mer pappaperm, sier Kaluza.

– Det er også viktig å senke kravene i hjemmet, og tillate seg at det er litt skittent, og tørre å be om at besøket tar med middag. Man må tåle litt fiskepinnemiddager.

– Terskelen burde vært lavere

Leder for Landsgruppen av helsesøstre, Kristin Sofie Waldum-Grevbo, mener terskelen for å gi hjelp til småbarnsforeldre burde vært lavere enn det er i dag.

Kristin Sofie Waldum-Grevbo, leder i Landsgruppen av helsesøstre i Norsk Sykepleierforbund

BØR SENKE TERSKELEN FOR HJELP: Det mener Kristin Sofie Waldum-Grevbo i Landsgruppen for helsesøstre.

Foto: NSF

– I dag må du ofte få et alvorlig problem før du får hjelp i hjemmet. Jeg mener tilbudet burde være lettere tilgjengelig, slik at foreldre som for eksempel ikke får sove over lang tid også kan få avlastning, sier hun.

Samtidig burde foreldre ha et realistisk bilde av hva den første tiden med barn innebærer, mener hun.

– En del har urealistiske forventninger til den første tiden med barnet. I de tilfellene kan helsestasjonen hjelpe dem til å justere forventningene i stedet for at de skal få en husmorvikar.

AKTUELT NÅ