Vil ha sovehjelp til syke og slitne småbarnsforeldre

Mange småbarnsforeldre får ikke hjelp av kommunen når de trenger det. Norges kvinne- og familieforbund vil ha «husmorvikarer» til slitne og syke foreldre.

Utslitte småbarnsforeldre krever husmorvikar i alle kommuner

SLITNE: Stig Fossen og Gro Kamfjord fikk trillinger i vår, og hadde en sønn på 2 år fra før. De har vært heldige og fått hjelp fra kommunen én natt i uka.

– Du får aldri hentet deg inn igjen.

Det sier firebarnspappa Stig Fossen. I mars fikk han og Gro Kamfjord trillinger. Fra før av har de Sverre (2). Hjemme hos familien i Sandvika hyles det om kapp.

Trillinger

TRILLINGER: Astri, Marte og Ingrid ble født i mars. De sov lite i starten.

Foto: Marianne Melau / NRK

Fossen ble til slutt sykemeldt.

– Veien til det sorte hullet du havner i er ganske kort, sier Kamfjord.

Vil ha tilbake husmorvikaren

Alle kommuner har en lovfestet plikt til å bistå foreldre som trenger det. Likevel er det mange foreldre som opplever at de ikke får hjelp – hverken fra kommunen eller besteforeldre.

Tidligere hadde alle kommuner «husmorvikarer» som trådte inn i hjemmet og tok seg av barna i en akutt fase når foreldre var syke.

Norges kvinne- og familieforbund mener ordningen må på plass igjen for syke foreldre og foreldre med mange barn.

– Uverdig

En uformell undersøkelse forbundet gjennomførte viste blant annet at 17 av 19 kommuner i Oppland ikke hadde noe tilbud til foreldre.

– Ordningen ble avskaffet gradvis fordi flere og flere gikk i barnehage. Men barn fødes ikke inn i barnehagen, sier forbundsleder Elisabeth Rusdal.

– Før hadde vi besteforeldre som bodde i nærheten. I dag jobber vi besteforeldre eller bor et annet sted, og da har man ingen å gå til når man ikke makter mer.

– Nå blir det lommeboka som avgjør om du har råd til avlastning hvis du blir syk. Det er uverdig, sier hun.

Kommuner gir ikke foreldre hjelp

Stortingsrepresentant for SV, Karin Andersen er enig.

Karin Andersen

VIL HA SMÅBARNSHJELP: Stortingsrepresentant i SV Karin Andersen.

Foto: Stig Weston / SV

– Vi vet at i familier som får trillinger så er det høy risiko for at foreldrene blir helt utslitte og syke. Andre opplever alvorlig sykdom. Det er for mange eksempler på kommuner som ikke gir foreldrene hjelp, sier Andersen.

– Vi kommer derfor til å fremme et forslag i Stortinget om at alle kommuner må ha plikt til å gi et tilbud med husmorvikarer.

Blir syke av å være slitne

Firebarnsforeldrene Stig Fossen og Gro Kamfjord har vært heldige og fått hjelp av kommunen til avlastning én natt i uka.

– Det er noe med å vite når du får sove neste gang. Å kunne ta deg ut fordi du vet at du får hente deg inn igjen og kople helt av, sier Kamfjord.

De syns det er synd at terskelen for å få hjelp er såpass høy.

– I dag er det nesten slik at du må finne på en diagnose enten for deg selv eller barna for å få hjelp, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger